nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.08.2017 Bioboer kiest vooral alternatieve bestrijdingsmiddelen

Dat ook drie Belgische biologische pluimveebedrijven (die intussen allemaal zijn vrijgegeven, nvdr) en 20 Nederlandse biopluimveebedrijven preventief werden geblokkeerd, doet vragen rijzen over de manier waarop de biologische sector omgaat met de behandeling van bloedluizen. “Wij gebruiken enkel middelen die op de lijst van voor de biosector toegelaten middelen staan. Aangezien het etiket van het luizenbestrijdingsmiddel in kwestie enkel plantenextracten vermeldde, stond het dus ook op die lijst”, aldus BioForum. "Bij voorkeur wordt wel gekozen voor alternatieve bestrijdingsmiddelen."

Biologische pluimveehouders zetten in de eerste plaats in op ziektepreventie, zo laat BioForum weten. “Schone stallen zijn daarbij een must. Biolegkippenhouders moeten regelmatig hun stallen schoonmaken en ontsmetten en mogen daarvoor een beperkt aantal schoonmaak- en desinfecteringsmiddelen gebruiken, zoals zeep, kalk, stoom, waterstofperoxide, alcohol, formaldehyde, natuurlijke plantenextracten en bleekwater”, verduidelijk de sectorfederatie. 

Om insecten en parasieten - en dus ook de bloedluis - aan te pakken, mogen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden als deze op de officiële lijst met toegelaten bestrijdingsmiddelen staan. Deze middelen hebben ook een nationale erkenning voor gebruik als biocide. Voorbeelden hiervan zijn producten op basis van kiezelgoer (een kiezelachtig gesteente) en spinosad (middel op basis van een gistingsproces van een bepaalde bodembacterie).

Ook het betreffende luizenbestrijdingsmiddel van Poultry Vision was toegelaten voor de biologische landbouw omdat er volgens het etiket enkel plantenextracten in verwerkt waren. “Als de samenstelling van het product echter niet overeenstemt met de etikettering zal het een tijdje duren voor dit ontdekt wordt”, stelt BioForum. De organisatie wijst erop dat het niet de taak is van de pluimveehouders om de samenstelling van het product en de etikettering te verifiëren.

Toch is het gebruik van een biocide om insecten en parasieten aan te pakken, vaak een laatste redmiddel in de biosector. Andere methoden die vaak gebruikt worden, zijn onder meer het inzetten van natuurlijke vijanden zoals roofmijten of het toevoegen van bioknoflook aan het drinkwater. Ook lege stallen verhitten, wordt al eens gebruikt. Een andere effectieve methode blijkt zand te zijn. “Wanneer kippen in het zand kunnen woelen, kunnen ze zichzelf bevrijden van luizen. Maar daar hebben ze wel ruimte voor nodig”, klinkt het in De Morgen.  

Bron: Eigen verslaggeving/De Morgen

Volg VILT ook via