nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

19.06.2017 Biotech-startup speurt naar bacteriën tegen schimmels

Het Vlaamse biotechbedrijf Aphea.Bio heeft een geslaagde financieringsronde achter de rug en gaat met 9 miljoen euro startkapitaal op zoek naar bacteriën om maïs en tarwe te beschermen tegen schimmels. Het bedrijf wil een leiderspositie innemen op de snelgroeiende markt van biologische bestrijdingsmiddelen en biostimulanten die naar schatting jaarlijks met 15 procent groeit. “Het is een alternatief voor chemische middelen”, aldus CEO Isabel Vercauteren. “Die staan onder druk door hun toxische effecten op het milieu, resistentie bij bepaalde plagen en de steeds strengere regulering.” 

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), UGent en KU Leuven hebben een nieuwe spin-off gelanceerd: Aphea.Bio. Het jonge bedrijf zal op basis van in de natuur voorkomende micro-organismen duurzame oplossingen ontwikkelen om de opbrengst van gewassen te verhogen en ze beter te beschermen tegen bepaalde schimmelziektes. Dankzij een succesvolle financieringsronde en een project van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) beschikt Aphea.Bio over 9 miljoen euro. Doelstelling is om een leiderspositie uit te bouwen in de snelgroeiende markt van biologische bestrijdingsmiddelen.

Aphea.Bio zal een nieuwe generatie ‘biologische bestrijdingsmiddelen’ ontwikkelen op basis van natuurlijk voorkomende micro-organismen die een alternatief zijn voor de chemische bestrijdingsmiddelen die om diverse redenen meer en meer onder druk staan. Daarnaast gaat het bedrijf zich ook richten op het ontwikkelen van nieuwe ‘biostimulanten’, micro-organismen die de groei van gewassen stimuleren door bijvoorbeeld de opname van nutriënten uit de bodem te bevorderen. De ambitie is tegen 2022 een eerste product klaar te hebben voor verkoop.

“Deze financiering laat ons toe om nieuwe en superieure producten te ontwikkelen voor een duurzamere landbouw”, aldus CEO Isabel Vercauteren. “Als basis gebruiken we de in de natuur voorkomende micro-organismen die een stimulerend of beschermend effect hebben op de plant. Een groot deel van de micro-organismen die nauw samenleven met planten zijn tot nu toe nog niet geïsoleerd. Dankzij onze expertise en de expertise van onze partners kunnen we tot nog toe onbekende paden in dit domein verkennen. We mikken op de grote gewassen zoals tarwe, gerst en mais; daar liggen immers de belangrijkste Europese en wereldwijde marktopportuniteiten.”

“Dit is een heel mooi voorbeeld van hoe fundamenteel plantenonderzoek een belangrijke bijdrage kan leveren aan duurzame landbouw”, aldus VIB-manager Johan Cardoen. “Alle betrokkenen hebben de ambitie om Aphea.Bio uit te bouwen tot een toonaangevende speler binnen de agro-biologie sector. Ook het laatste puzzelstuk is inmiddels gelegd om deze ambitie waar te maken: de bouw van een sterk team van gepassioneerde wetenschappers uit zowel de academische wereld als het bedrijfsleven.”

Meer info: Aphea.Bio

Bron: De Standaard/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via