nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.11.2017 Blauwtongvirus in de buurt

In buurlanden Frankrijk en Groot-Hertogdom Luxemburg meldt het federaal Voedselagentschap (FAVV) gevallen van blauwtongvirus. In België zijn er nog geen verplichte maatregelen, maar waakzaamheid is aangeraden. Voor schapen, runder- of geitenhouders is het oppassen met de import van dieren, en vaccinatie wordt aangeraden.
Het blauwtongvirus valt rode bloedcellen van schapen en herkauwers aan. Doordat de rode bloedcellen geen zuurstof meer binden, kleurt de tong van de dieren in zeldzame gevallen blauwgrijs. De meeste zieke dieren herstellen, maar maximum 10 procent sterft binnen tien dagen. Het virus vormt geen gevaar voor de gezondheid van mensen, maar is wel een economische bedreiging voor veehouders.
 
Van het virus zijn er momenteel serotypes 4 en 8 gemeld in onze buurlanden. Sinds september 2017 heeft Frankrijk 452 haarden van serotype 8 gemeld, waar het virus circuleert. In België is dat niet het geval. Hoewel, twee bedrijven in Luik en Luxemburg hadden dieren uit Frankrijk ingevoerd die besmet waren, maar deze virushaard werd ingedijkt door alle gezonde dieren van die twee bedrijven onmiddellijk te vaccineren en te testen.
 
Serotype 4 van het blauwtongvirus wordt in zuid-Europa waargenomen, met één geval in Frankrijk. Daarop lanceerde de Franse vaccinbank een vaccinatiecampagne om verspreiding te voorkomen. Kortom, panikeren hoeft niet, maar waakzaamheid is aan orde.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via