nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.09.2018 “Blijf alert voor maiskuilgas”

Door de erg droge zomer is er een grotere kans dat maiskuilgas, dat gevaarlijk kan zijn voor mens en dier, ontstaat in pas ingekuilde mais. Eerder deze week is de brandweer moeten uitrukken voor een ophoping van maiskuilgas op een landbouwbedrijf in Sint-Lambrechts-Herk. “Toen ik de gele wolk zag hangen, wist ik meteen dat er iets mis was”, getuigt landbouwer Peter Vanvoorden in Het Belang van Limburg. “Boerenbond wil geen paniek zaaien, maar we vragen wel dat landbouwers zoals altijd alert zijn”, zegt Stijn De Roo van Boerenbond. “Zorg steeds voor verluchting voor de dieren en verwittig bij twijfel de brandweer”, klinkt het.

Hoe droger het is, hoe sneller maiskuilgas ontstaat. Dit jaar is het risico dus ook groter dan andere zomers. In Nederland werd er al vaker voor het gas gewaarschuwd. Het probleem heeft te maken met het vroege moment van inkuilen. In de mais bevindt zich meer stikstof dan gewoonlijk waardoor bij het inkuilen - naast de altijd gevormde kooldioxide - ook nitreuze gassen ontstaan. Deze roodbruine gassen zijn giftig en bijtend en leveren grote risico’s op voor mens en dieren.

“We hebben onze mais vorige week grotendeels binnengehaald”, zegt landbouwer Peter Vanvoorden. “We verhakselen de planten op het veld tot veevoeder, en dat stockeren we in onze betonnen silo.” Toen hij de gele wolk zag hangen, wist hij meteen dat er iets mis was. “We hebben vervolgens zelf een ventilator in de koeienstal geplaatst en dan de brandweer gebeld om alle risico te vermijden.” De brandweer kwam snel ter plaatse en plaatste twee buizen in de maissilo, waardoor de gassen geleidelijk kunnen ontsnappen. “We hebben ook een vernevelaar geplaatst die er meteen voor zorgt dat de gassen tegen de grond slaan”, klinkt het bij de brandweer. “Zo was het gevaar helemaal geweken.”

Sommige landbouwers die geconfronteerd worden met het ontstaan van de maiskuilgassen, denken dat het probleem zo wel over zal gaan en doen dan ook niks. “Dat is ook een optie”, zegt Stijn De Roo, woordvoerder van Boerenbond. “Maar dan kan de druk zo hoog oplopen dat de plastic boven de maishoop loskomt en dan ontsnapt al het gas in één keer. En dan zijn de problemen plots immens. Bij twijfel adviseren we toch de brandweer te bellen.” Boerenbond wil geen paniek zaaien, maar de organisatie adviseert landbouwers om bij twijfel de brandweer te verwittigen en steeds te zorgen voor voldoende verluchting voor de dieren.

Bron: Het Belang van Limburg

Beeld: Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen UGent

Volg VILT ook via