nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.06.2014 "Bloed-scampi's tonen nood aan ander voedselmodel aan"

De berichten over "bloed-scampi's" tonen aan dat er nood is aan een ander model om ons voedsel te produceren. Dat zegt Oxfam-België in een reactie aan persagentschap Belga. De Morgen, De Standaard en Het Nieuwsblad hadden gemeld dat er bloed kleeft aan de Thaise kant-en-klaargerechten met garnalen in Belgische supermarkten. Daarmee willen ze zeggen dat de toeleveranciers steunen op moderne slavernij om de goedkoopste te zijn. Verschillende supermarktketens namen de producten meteen uit de rekken.

Shiften van 20 uur, jarenlange opsluiting, publieke executies en middeleeuwse martelpraktijken. De arbeidsomstandigheden aan boord van een aantal Thaise vissersboten zijn een vorm van moderne slavernij, meldde The Guardian. Het Thaise Charoen Pokphand Foods, de grootste garnalenkweker ter wereld, betaalt die kapiteins voor de aanlevering van goedkoop vismeel, een visvoeder op basis van ongebruikte vis.

Uit een rondvraag blijkt dat ook verschillende Belgische supermarkten - Carrefour, Colruyt, Match, Cora - producten van CP Foods in de rekken hebben of hadden. Het Franse hoofdkantoor van Carrefour liet woensdagavond aan De Standaard weten de producten van CP Foods voorlopig te blokkeren. Colruyt besloot woensdag om de resterende lading producten van CP Foods terug te sturen.

"Over de specifieke casus van het bedrijf dat nu in opspraak komt, ga ik niet in omdat ik dat dossier niet ken. Dat is werk voor onze collega's in Thailand", zegt Thierry Kesteloot, beleidsmedewerker Voedsel en Landbouw van Oxfam-België, "maar we kunnen stellen dat dit opnieuw illustreert hoe het model van de agro-industrie op limieten botst, en hoe het teert op schandalige werkomstandigheden. Men is gefixeerd op exportgerichte massaproductie tegen de goedkoopste prijs, of het nu om scampi's gaat in Thailand, om tomaten in Andalusië of soja in Brazilië."

Tegenover de agro-industrie plaatst Oxfam kleinschalige productievormen, de kleine landbouwer of visser die een eerlijke prijs krijgt voor zijn eerlijk product. "Terwijl de agro-industrie 70 procent van de middelen gebruikt om slechts 30 procent van de mensen te voeden, gebruikt kleinschalige voedselproductie slechts 30 procent van de natuurlijke rijkdommen om 70 procent van de bevolking te voeden", zegt de woordvoerder van Oxfam-België. "Het wordt tijd dat men inziet dat voedselproductie ook andere waarden moet vooropstellen: eerlijk werk, eerlijke prijzen, duurzame omgang met de natuur en respect voor biodiversiteit."

Bron: Belga

Volg VILT ook via