nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.03.2015 "Boer hoeft groente- en fruitmastodont niet te vrezen"

De plannen van Greenyard Foods, Univeg en Peatinvest om een bedrijfscombinatie te vormen als Belgische wereldleider in fruit en groenten, worden druk besproken in de Vlaamse kranten. Volgens De Tijd wordt het fusiebedrijf dat een omzet zal genereren van 3,8 miljard euro, wereldwijd nummer twee in zijn sector, vlak na Dole Food Company en voor Fresh Del Monte en Chiquita. De boeren hoeven volgens UGent-professor Xavier Gellynck niet meteen te vrezen voor extra druk op de prijzen. “Hein Deprez, de sterke man achter de drie bedrijven, weet dat zijn business staat of valt met het product”, klinkt het.

Omdat Hein Deprez zowel referentieaandeelhouder is bij Greenyard Foods, Univeg als bij Peatinvest focussen de meeste kranten zich op de weg die Deprez heeft afgelegd om tot een wereldspeler in de fruit- en groentemarkt te worden. Opgegroeid in het Waasland, had hij de liefde voor de boerenstiel te pakken gekregen op de boerderijen van zijn nonkels in de Westhoek waar hij zijn weekends doorbracht, weet De Standaard. Omdat hij geen geld had om landbouwgrond aan te kopen, begon de 18-jarige Deprez iets te telen waar hij maar een kleine, overdekte ruimte voor nodig had: champignons. Hij voegde er vervolgens het wassen, snijden en verpakken van groenten aan toe. Dat legde de basis voor Univeg.

Zijn neus voor zaken, keihard werken en geen angst om schulden te maken, vormen volgens De Standaard de constante in de uitbouw van zijn miljardenbusiness. Deprez geeft altijd veel meer geld uit dan zijn bedrijven aankunnen, weet de krant. Daarvoor doet de ondernemer beroep op financiële partners. Zo hebben het toenmalige BBL (nu ING), Trustcapital, Desimpel, havenbaron Philip Van de Vyvere en private equity fonds CVC Capital allemaal een deel van het traject van Deprez begeleid. Dat leidde herhaaldelijk tot spanningen en Deprez was op die momenten niet te beroerd om partnerschappen op te zeggen en nieuwe te sluiten om zijn eigen koers te kunnen varen.

Of de fusie van Greenyard Foods, Univeg en Peatinvest erdoor komt, hangt onder meer af van Boerenbond en investeringsmaatschappij Gimv, allebei aandeelhouders van Greenyard Foods. Hun akkoord is nodig voor de grote fusie, aldus de krant. Twee partijen hebben wel al gekozen: Hein Deprez zelf natuurlijk en de beurs. Sinds de aankondiging van een mogelijke fusie begin februari is het aandeel van Greenyard Foods al met meer dan een kwart gestegen. “Het beursmomentum is er dus”, meent De Standaard.

Of de vorming van een nieuwe fruit- en groentemastodont wel goed is voor de land- en tuinbouwers, vroeg De Tijd aan professor agro- en foodmarketing Xavier Gellynck (UGent). De professor verwacht niet dat landbouwers onder druk zullen komen te staan omdat Hein Deprez, gezien zijn verleden, het belang kent van zijn product. “Deprez weet dat zijn business staat of valt met het product. Univeg heeft de reputatie goede afspraken te maken met landbouwers om ze zo tevreden te houden.”

Ook De Morgen schetst de verbondenheid van Hein Deprez met de land- en tuinbouwsector. Personencultus is niet aan hem besteed en een businessplan is er ook al niet. Nederigheid jegens de natuur des te meer. Deprez weet hoeveel tijd en energie er kruipt in een stuk fruit’, staat er te lezen. “Ik ben en blijf een groenteboer. En ik zeg dat niet vanwege een averechts snobisme. Mijn werk is mijn hobby. Ik golf niet, ik zeil niet en ik jaag niet”, zegt Deprez daarover zelf in de krant.

Professor Gellynck denkt wel dat het nieuwe fusiebedrijf in een nog betere marktpositie zal komen. “Door zijn omvang zal het nog meer in de smaak vallen bij supermarkten. Maar bovenal zal het knowhow concentreren waaruit de voortvloeiende businessmodellen op grotere schaal kunnen worden uitgerold.” Bovendien is Univeg altijd al sterk geweest in innovatie, meent de professor. “Andere fruitproducenten willen de zoveelste, amper afwijkende nieuwe banaan ontwikkelen. Maar als iemand echt met vernieuwing komt, kan je er donder op zeggen dat het Univeg is. Het bedrijf speelt in op noden waarvan de klanten niet eens beseffen dat ze die hebben. Van die zin voor innovatie zal Greenyard Foods profiteren.”

Bron: De Tijd/De Standaard/De Morgen

Volg VILT ook via