nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.06.2016 Boer krijgt hulp van vrijwilligers bij onkruid wieden

In Sint-Katelijne-Waver heeft een groep vrijwilligers een heuse ‘crowd-weeding’-actie op touw gezet. Met enkele tientallen vrijwilligers werd het onkruid gewied tussen jonge maïsplantjes op een perceel van 1 hectare. De actie was een initiatief van een lokale vzw die werkt rond ecologisch en duurzaam leven. Via de lokale Velt-afdeling en sociale media werden mensen uitgenodigd om mee te komen helpen. 

Een groep van zo'n vijftig vrijwilligers heeft onkruid verwijderd op een maïsveld in Sint-Katelijne-Waver. Met de ‘crowd-weeding’-actie wilden de vrijwilligers een landbouw zonder chemische bestrijdingsmiddelen in de kijker zetten. “De directe aanleiding was een verjaardagsfeestje van een meisje uit de buurt”, zegt Leen Peeters, één van de initiatiefnemers. “De kinderen waren zich aan het amuseren op een springkasteel toen er op het veld naast onze tuin een tractor voorbijreed die de jonge maïsplantjes aan het bespuiten was. Dat heeft ons aan het nadenken gezet.”

“We zijn met onze vzw een weddenschap aangegaan met de landbouwer in kwestie: wij zouden zijn veld onkruidvrij houden en als zijn opbrengst op het einde van het seizoen even hoog is als andere seizoenen, zal hij in ruil volgend jaar biologische bloemen planten”, aldus Peeters. “Via Velt en Facebook nodigden we iedereen uit om mee te komen helpen. Het veld is 1 hectare groot en er zijn 100 rijen van 100 meter maïsplantjes. Elke helpende hand was dus welkom.”

De vrijwilligers trokken een hele dag met de hand en met de schoffel onkruid uit. “Over een maand herhalen we deze actie en daarna zou de maïs moeten dichtgroeien”, legt Peeters uit. “Het onkruid dat dan nog opduikt, heeft geen effect meer op het gewas. We willen aantonen dat het echt wel anders – zonder pesticiden – kan. Hopelijk kunnen we mensen inspireren.” 

Bron: Gazet van Antwerpen

Volg VILT ook via