nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.11.2017 Boeren teleurgesteld in Trump

Noord-Amerikaanse boeren hadden hoge verwachtingen van Donald Trump. Maar een jaar na de aantrede van de vastgoedmagnaat overheerst de desillusie. Waar hij in het begin nog lof oogstte bij een deel van de boeren door het milieuagentschap met de sloophamer aan te pakken of door de erfenisbelasting te verlagen, haalde hij zich de woede van de sector op de hals door de grote spelers in de vleesindustrie een hand boven het hoofd te houden en door flink te snoeien in de landbouwbegroting. 

De Noord-Amerikaanse president Donald Trump richtte zich tijdens zijn verkiezingscampagne geheel in eigen stijl met grote gebaren en nog grotere beloftes tot het Amerikaanse platteland, waar boeren hun inkomen tijdens de periode 2014 – 2016 hadden zien dalen. “Mensen op het Amerikaanse platteland zijn in de steek gelaten door de geglobaliseerde economie, ze zijn aan de kant gezet door ontslaggolven bij fabrieken en milieuregelgeving”, zo klonk het toen. Trumps oplossing: “Regelgeving afschaffen en voor jobs zorgen.” Het ging erin als zoete koek. De stemmen van ontgoochelde boeren hielpen de vastgoedmagnaat mee het Witte Huis in.

Na één jaar Trump overheerst de ontnuchtering. “Er zijn weinig agrarische producenten die erop vertrouwen dat hun problemen snel zullen zijn opgelost”, aldus Michael Gold van Brown University, ook al groeit het inkomen volgens cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie dit jaar met bijna 13 procent tot een totaal van zo’n 84 miljard dollar euro. Tijdens de eerste weken van zijn presidentschap zorgde Trump meteen voor controverse door de klimaatontkenner Scott Pruitt aan te stellen tot hoofd van het milieuagentschap EPA. Die scoorde meteen goede punten bij de sectororganisatie American Farm Bureau door de milieuwetgeving af te zwakken.

Ook de versoepeling van de belasting op erfenissen kon bij het American Farm Bureau op goedkeuring rekenen, al komt die belastinghervorming volgens economen enkel de meest gegoede Amerikanen ten goede. Minder blij was de organisatie met de aanzienlijke krimp (-7,6 miljard euro) van het landbouwbudget. “Deze begroting schiet te kort voor agrarisch Amerika”, stelde Farm Bureau-voorzitter Zippy Duvall ontgoocheld vast. Ook het intrekken van het Gipsa-wetsvoorstel, dat contractpluimveehouders beter moest beschermen tegen de grote integratoren, viel slecht bij de boeren. Het is nu uitkijken naar het resultaat van de NAFTA-onderhandelingen, cruciaal voor de handelspositie van de Amerikaanse boeren. 

Bron: eigen verslaggeving

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via