nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.01.2019 Boerenbond beloont ijver met Persprijs op Agriflanders

Op de slotdag van Agriflanders hebben twee pas afgestudeerden de Boerenbond Persprijs ontvangen, een wedstrijd die recent gepromoveerden de kans geeft om hun eindverhandeling over land- of tuinbouw (in de breedste zin van het woord) te verwerken tot een publiceerbaar artikel voor de sector. Brent Van Riel (bachelor) en Kevin Clijmans (master) kregen elk een geldprijs van 1.000 euro, en hun artikels werden gepubliceerd in Boer&Tuinder van 10 januari.

Brent Van Riel, afgestudeerd als bachelor in de Agro- en Biotechnologie, specialisatie biotechnologie aan de Thomas More hogeschool in Geel, kreeg als eerste een prijs, voor zijn artikel ‘Coligetal grootste probleem in diepstrooiselboxen’. In zijn bachelorproef bestudeerde hij de invloed van het type bedding in diepstrooiselboxen op de uiergezondheid en melkkwaliteit van koeien.

Naast een literatuurstudie over de samenstelling van melk, de analyses van MCC, uiergezondheid en de verschillende diepstrooisels werkte Van Riel voor het praktische deel mee in een Veepeilerproject rond het thema dat werd opgestart door MCC-Vlaanderen, DGZ en ILVO. Hij verwerkte de resultaten van een enquête bij melkveehouders en legde dankzij een koppeling met de databank van MCC over uiergezondheid en melkkwaliteit de relatie met het type strooisel.

Bij de masters ging de Boerenbond Persprijs naar Kevin Clijmans, die afstudeerde als Master of Science in de biowetenschappen: land- en tuinbouwkunde, afstudeerrichting animal life. In zijn masterproef bracht Kevin in een literatuurstudie kennis samen over onder meer eierschaalbeschadigingen en hun beïnvloedende factoren, en over accelerometers (toestelletjes die plotse snelheidsveranderingen kunnen registreren) en het kalibreren ervan. Hij optimaliseerde de elektronische eieren, waarin de accelerometers werden ingebouwd, door ze te voorzien van een uitwendig in- en uitschakelsysteem en een oplaadbare batterij. Tot slot testte hij ook een alternatief systeem van kalibreren.

Zijn artikel ‘Het elektronisch ei, een doorbraak voor leghennenhouders’ eindigde Clijmans met het besluit dat het elektronisch ei leghennenhouders kan helpen bij het minimaliseren van eischaalbeschadigingen en het maximaliseren van hun financiële resultaten. De laureaten kregen hun prijs uit handen van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. De geldprijzen van 1.000 euro werden geschonken door Boerenbond en Agriflanders.

Bron: Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via