nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.01.2017 Boerenbond geeft Borsus rekenmachine cadeau

In Gent is donderdag de tweejaarlijkse landbouwbeurs Agriflanders van start gegaan. Elke beursdag gaat voorzitter Sonja De Becker op de stand van Boerenbond het gesprek aan met een partner uit de brede sector. Donderdag was dat met federaal minister van Landbouw Willy Borsus. Ze spraken over enkele dossiers die op federaal niveau op stapel staan, het moeilijke jaar 2016 en hun samenwerking in 2017. Aan het einde van het gesprek ontving Borsus van De Becker een rekenmachine. “Zodat u bij elke maatregel die u in de toekomst neemt, op voorhand kan uitrekenen wat de impact daarvan zal zijn voor onze boeren”, legt ze uit.

Naar goede gewoonte organiseert Boerenbond tijdens Agriflanders in Flanders Expo Gent elke dag een praatje met voorzitter De Becker over de middag. Later deze week ontvangt zij de voorzitter van de Nederlandse LLTB, Léon Faassen, Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege. Maar Borsus mocht donderdag als eerste gast de spits afbijten. En dat deed hij door meteen de landbouw en Boerenbond te complimenteren. “De professionalisering in de sector is een feit. Onze taak als regering bestaat erin het juiste kader te creëren, om het functioneren van landbouwers verder te faciliteren. Boerenbond is daarbij een goede partner. De organisatie speelt kort op de bal en stelt concrete vragen”, klonk het. 

De Becker beaamde dit en gaf toelichting bij de vragen die Boerenbond afgelopen jaar aan de federale regering heeft gesteld. Zo verwees ze naar het ‘carry back carry forward’-mechanisme, dat boeren en tuinders moet toelaten om goede en slechte jaren met elkaar te middelen, zodat ze in een crisisjaar niet zwaar belast worden op de inkomsten van het jaar ervoor. Een systeem dat er deze legislatuur zeker nog komt, beloofde Borsus. “Het principe van fiscale neutralisering staat immers in het regeerakkoord.”

Beide partners waren tevreden over hun samenwerking in 2016. “Ondanks het feit dat het zo’n bijzonder moeilijk jaar was voor de landbouw. Maar alle maatregelen die op federaal vlak konden genomen worden om de crisis voor ons te temperen, werden genomen”, stelt De Becker. Waarop Borsus reageerde “dat er toch nog veel werk aan de winkel is”. Zo wil hij de export van landbouwproducten verder ondersteunen, oneerlijke concurrentie wegwerken en enkele juridische obstakels aanpakken.

Voor 2017 hopen Borsus en De Becker hetzelfde. “Dat we op dit elan verder met elkaar kunnen samenwerken.” Dossiers die op stapel staan, hebben onder meer betrekking op de fiscale neutralisering waarover Borsus zich al uitsprak (carry back carry forward), en op de hervorming van de vennootschapsbelasting. Wat dat laatste betreft, hoopt De Becker dat de voordelen die landbouwvennootschappen vandaag genieten, niet verloren gaan. “Daarom vraag ik dat u, niet alleen in dit dossier maar ook in andere, altijd goed berekent wat de impact is voor onze landbouwers, voor u beslissingen neemt.” Om die boodschap kracht bij te zetten, overhandigde ze hem een rekenmachine. Een symbolische handeling die Boerenbond tijdens deze editie van Agriflanders nog enkele keren zal herhalen.  

De beurs viert dit jaar zijn tiende jubileum. De eerste dag was alvast een succes, aldus de organisatie. "We telden zo'n 14.700 bezoekers, 500 meer dan twee jaar geleden. Ook de prijskampen trokken opvallend meer volk. En de sfeer zit goed, het lijkt erop dat de sector opnieuw gelooft in zijn toekomst", klonk het.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via