nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.01.2015 Boerenbond verzekert voortbestaan van Agridagen in Geel

Tijdens Agriflanders werd bekendgemaakt dat de organisatie van de Agridagen overgenomen wordt door Boerenbond. De beurs in Geel, die net zoals Agriflanders in Gent mikt op de veehouderij, was de laatste edities sterk geprofessionaliseerd maar daardoor financieel te zwaar om dragen geworden voor de groep vrijwilligers. De organisatie was decennialang in handen van de Landsbond van Pluimveehouders van de provincie Antwerpen. Met de financiële steun van Boerenbond gaat de ploeg die Agriflanders en Werktuigendagen organiseert nu ook de Agridagen voor haar rekening nemen. De Agridagen integreren in Agriflanders is niet aan de orde omdat Flanders Expo in Gent te moeilijk bereikbaar is voor de veehouders in het oosten van het land.

Van donderdag tot zondag verzamelden veehouders in Flanders Expo voor Agriflanders. De beurs trekt bezoekers uit alle Vlaamse provincies en zelfs uit Wallonië en Frankrijk. Het gros van de bezoekers komt echter uit Oost- en West-Vlaanderen. De typisch Vlaamse verkeersellende maakt dat niet elke veehouder uit Antwerpen en Limburg er de verplaatsing naar Gent voor over heeft. Met de Pluimveebeurs in Geel, wat na de inhoudelijke verruiming naar melkvee en varkenshouderij de Agridagen werd, was er voor hen de voorbije 50 (!) jaar een waardig alternatief.

De laatste edities ging de beurs op zoek naar een nieuw elan door middel van een sterke professionalisering. Keerzijde van de medaille was dat de Agridagen daardoor in financieel moeilijk vaarwater terechtkwamen. Dankzij de overname door Boerenbond is de continuïteit nu verzekerd en daar was het de voormalige organisatoren om te doen. Oud-beursvoorzitter Dirk Mertens legt uit dat de organisatie aanklopte bij een aantal mogelijke partners, waaronder de provincie. Dat het uiteindelijk Boerenbond was die via een overname een uitkomst bood, hoeft niet te verbazen gezien de expertise die hun beursteam opbouwde met de organisatie van Agriflanders in Gent en de Werktuigendagen in Oudenaarde.

De eerste editie onder de vleugels van Boerenbond vindt in 2016 plaats in Geel. Boerenbond heeft zich geëngageerd om het concept van Agridagen – denk maar aan de inhoudelijk sterke seminaries die druk bijgewoond worden door landbouwers – verder uit te bouwen en de samenwerking met de huidige partners maximaal verder te zetten. Dat wil zeggen dat de Boerenbond-familie de handen in elkaar slaat met op het eerste gezicht minder voor de hand liggende partners als DLV, Crelan en Landsbond. Agridagen blijft als naam behouden. Waar de beurs op termijn zal plaatsvinden, is vooral een logistiek vraagstuk. Zeker is dat een eventueel nieuwe locatie zo gekozen zal worden dat de beurs aantrekkelijk blijft voor de (intensieve) veehouderij die een groeipool is in het noorden van Antwerpen.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via