nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.07.2018 Boerenbond wil meer bescherming tegen dierenactivisten

De beelden van dierenactivisten die het slachthuis van Tielt binnendrongen, lokten heel wat reacties uit. Minister Ben Weyts veroordeelde de actie en ook GAIA en Animal Rights konden de actie niet smaken. Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker vindt het hoog tijd dat landbouwbedrijven juridisch beter beschermd worden tegen dit soort van invallen. “De vraag is alvast neergelegd bij de bevoegde minister”, laat Boerenbond weten.

Het is niet de eerst keer dat dierenrechtenorganisaties met clandestien geschoten beelden naar buiten komen. Vorig jaar maakte Animal Rights undercoverbeelden in een pluimveebedrijf in Wingene, waar volgens de dierenrechtenorganisatie 130.000 leghennen gehouden worden voor de productie van scharreleieren. Zowel Boerenbond als het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) hadden het er moeilijk mee dat de hele sector afgerekend werd op beelden die clandestien geschoten zijn.

“We hebben er geen problemen mee dat de naleving van de wetgeving gehandhaafd wordt, dat is in het belang van de volledige sector, maar dit moet wel op een correcte en legale manier gebeuren”, stelde Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker toen. Ook Hendrik Vandamme, voorzitter van ABS, noemde de manier van handelen van de dierenrechtenactivisten fundamenteel onjuist. “’s Nachts inbreken in stallen, de dieren die in rust zijn doelbewust opschrikken opdat je pittige beelden zou kunnen maken, is geen correcte handelswijze”.

Ook de undercoverbeelden gemaakt tijdens het binnendringen van het slachthuis in Tielt, roepen vragen op bij Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. “De dierenactivisten lapten alle regels aan hun laars en veroorzaakten onnodige stress bij zowel het personeel als de dieren. Er werd ook hardhandig met de ‘te redden’ dieren omgegaan. Dierenmishandeling door dierenactivisten zelf…” De activisten zijn ondertussen geïdentificeerd en er is een proces-verbaal opgemaakt. “Hopelijk doet het gerecht nu zijn werk en worden de verschillende inbreuken vervolgd en streng bestraft”, reageert Sonja De Becker. Zij vindt het hoog tijd dat landbouwbedrijven juridisch beter beschermd worden tegen dit soort van invallen. “De vraag is alvast neergelegd bij de bevoegde minister”, klinkt het.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via