nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.06.2017 Boerenbond zet schouders onder campagne tegen zwerfvuil

Boerenbond en Landelijke Gilden gaan samen met de campagne Mooimakers de strijd aan met zwerfvuil en sluikstorten. Land- en tuinbouwers verspreiden meer dan 5.800 bermbordjes langs akkers en weiden, de lokale afdelingen organiseren tal van acties en Plattelandsklassen ontwikkelde een gratis educatief spel ‘Red de koe, gooi geen zwerfvuil meer in de wei’. Voorzitter Sonja De Becker en minister voor Omgeving en Landbouw Joke Schauvliege plaatsten samen het eerste bordje langs een akker in Kester. “Zwerfvuil is niet alleen lelijk maar ook schadelijk voor mens, dier, milieu en machines”, stelt De Becker.

Uit een studie van OVAM blijkt dat 75 procent van de Vlamingen zich stoort aan zwerfvuil, maar anderzijds 80 procent soms zelf eens iets wegsmijt. Eerder dit voorjaar lanceerde minister van Omgeving Joke Schauvliege daarom samen met OVAM, Fost Plus en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) de campagne ‘Mooimakers’. “Een drie jaar durende campagne waarin we vanuit verschillende hoeken en op verschillende manieren aan preventie doen, maar ook vorderingen monitoren, lokale overheden en initiatieven ondersteunen, burgers en verenigingen belonen en de bevolking sensibiliseren”, legt de minister uit. 

Boerenbond en Landelijke Gilden werken eraan mee, want als plattelandsorganisatie en als belangenverdediger van de land- en tuinbouw worden ze bijna dagelijks geconfronteerd met de gevolgen die zwerfvuil kan hebben. “Het ontsiert niet alleen het landschap, het is ook schadelijk voor koeien, machines, het milieu en de mens”, stelt voorzitter Sonja De Becker. “Bovendien staat het haaks op de inspanningen die wij leveren om het landschap te onderhouden en het platteland aantrekkelijk te maken.”

Anita Bayens, op wiens melkveebedrijf de acties werden voorgesteld, getuigt daarover: “Sinds november vorig jaar hebben wij al drie koeien verloren aan de gevolgen van zwerfvuil in hun maag en darmen. Het veroorzaakt voor ons een financiële aderlating en voor de koeien een erg pijnlijke dood”. Akkerbouwer Noël De Beuf vult aan: “Ondanks het feit dat we proberen zo veel mogelijk afval op te ruimen voor het rooien, is het bijna onvermijdelijk dat er afval mee geleverd wordt aan de fabrieken. Wij krijgen daar de rekening voor gepresenteerd. Afval blijft overigens niet in de weideberm of akkerrand liggen. Via stro komt het in de stallen terecht en via koeienmest terug op het veld”.

Volgens De Becker is het een groeiend probleem, dat aangepakt moet worden met een brede, diepgaande en langdurende campagne, gericht op een duurzame gedragswijziging. “Daarom willen wij het hele jaar door actie voeren, niet slechts één week. Er is de nationale campagne Mooimakers maar daarnaast zijn er verschillende deelacties. Zo verspreiden we de komende weken 5.800 bermbordjes met foto van een koe of een boer en de slogan ‘Wij houden niet van blik en afval, hou jij het mee proper?’ of ‘Ik hou het hier proper, jij toch ook?’.”

Verder organiseren de lokale afdelingen van Landelijke Gilden plaatselijke opruimacties, lezingen en vormingen. Ook tijdens de recreatieve fietstochten van Landelijke Gilden deze zomer zal het thema prominent aanwezig zijn. Deelnemers krijgen zelfs een speciaal fietsafvalzakje mee op hun tocht.

Plattelandsklassen ten slotte ontwikkelde een educatief spel over zwerfvuil op maat van de laatste twee basisschooljaren en de eerste middelbare schooljaren. Het spel heet ‘Red de koe, gooi geen zwerfvuil meer in de wei’ en leert kinderen bijvoorbeeld dat frisdrankblikjes 200 jaar in het leefmilieu kunnen blijven circuleren en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Het spel is gratis te downloaden op www.boerenbond.be/actiezwerfvuil.

“Ik ben blij dat Boerenbond en Landelijke Gilden als organisaties met een groot bereik mee willen werken aan Mooimakers”, besluit een tevreden Schauvliege. Samen met De Becker plaatste zij de eerste bermbordjes langs een akker in Kester.  

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via