nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.07.2017 Boerenstiel is gezond maar tegelijk gevaarlijk beroep

Britse boeren weten dezer dagen even niet meer of ze gerust dan wel ongerust moeten zijn over hun beroepskeuze. Eén onderzoek plaatst landbouwer in de top drie van de gezondste beroepen omdat het werk op de boerderij een mens veel doet bewegen. De ongevallenstatistieken zijn dan weer een reden tot ongerustheid want van de 137 Britten die vorig jaar om het leven kwamen tijdens een arbeidsongeval waren er 27 werkzaam in de landbouw. Daarmee staat de sector bovenaan de trieste statistiek. Zelfs bouwvakkers lopen een veel kleiner risico als je rekening houdt met het aantal personen dat in beide sectoren tewerkgesteld is.

Volgens Brits onderzoek bij 2.000 volwassenen is een landbouwer zo’n vierenhalf uur per dag fysiek actief. Alleen bouwvakkers en fitnessinstructeurs werken zich harder in het zweet. Dat landbouwers geen zittend beroep hebben, is meteen ook de reden waarom de boerenstiel thuishoort in de top drie van gezondste beroepen. Boeren zouden hun fysieke paraatheid ook te danken hebben aan het werken in de buitenlucht en de afwezigheid van zoete verleidingen die in een kantooromgeving niet veraf zijn. Het landbouwblad Farmers Guardian verwijst ook naar het heilzame effect van stallucht, waardoor veehouders minder vatbaar zijn voor een longontsteking.

Veel minder prettig nieuws dat Britse landbouwers deze week in hun vakbladen konden lezen, betrof het aantal arbeidsongevallen. De landbouwsector staat bovenaan de arbeidsongevallenstatistiek met 27 dodelijke ongelukken. Alleen in de bouw gebeurden meer arbeidsongevallen met fatale afloop, dertig om precies te zijn, maar in deze sector zijn veel meer mensen werkzaam. Omgerekend per 100.000 tewerkgestelden zijn er 8,61 dodelijke arbeidsongevallen in de landbouw en slechts 1,82 in de bouw. Gemiddeld voor alle industriële sectoren gaat het om 0,43 fatale ongelukken per 100.000 werknemers, wat het op één na laagste cijfer ooit is in Groot-Brittannië.

Bron: Farmers Guardian / Farmers Weekly

Beeld: Prevent Agri

Volg VILT ook via