Borsus wil EU-maatregelen voor varkens- en zuivelsector

Op de jongste Landbouwraad deed België bij monde van federaal landbouwminister Willy Borsus een aantal concrete voorstellen om de noodlijdende landbouwsector vooruit te helpen. “Samen met de regionale ministers van Landbouw heb ik onderstreept dat de maatregelen die tot dusver door de Commissie werden genomen, ontoereikend zijn. “Zo zijn de huidige interventieprijzen achterhaald, het aanbod varkensvlees moet via maatregelen naar beneden en op middellange termijn moet het Prijzenobservatorium zijn metingen uitbreiden naar productiekosten”, aldus Borsus. Vlaams landbouwminister Joke Schauvliege probeerde nogmaals om Europa de ogen te openen voor de problemen in de varkenssector.
28 januari 2015  – Laatste update 4 april 2020 15:19
Lees meer over:

Op de jongste Landbouwraad deed België bij monde van federaal landbouwminister Willy Borsus een aantal concrete voorstellen om de noodlijdende landbouwsector vooruit te helpen. “Samen met de regionale ministers van Landbouw heb ik onderstreept dat de maatregelen die tot dusver door de Commissie werden genomen, ontoereikend zijn. “Zo zijn de huidige interventieprijzen achterhaald, het aanbod varkensvlees moet naar beneden en op middellange termijn moet het Prijzenobservatorium zijn metingen uitbreiden naar productiekosten”, aldus Borsus. Vlaams landbouwminister Joke Schauvliege probeerde nogmaals om Europa de ogen te openen voor de problemen in de varkenssector.

Volgens minister Borsus zijn vooral de sectoren fruit, varkensvlees en melk de dupe van het Russische embargo. “Zo zijn de prijzen voor melk en varkensvlees sterk gedaald en werden er voor deze sectoren geen specifieke maatregelen genomen. De producenten worden steeds onrustiger en zelfs wanhopig. Bovendien staat de varkenssector al langer onder druk en wordt de melkveehouderij nog eens geconfronteerd met het einde van de quota”, stelt hij.

Om te illustreren dat de maatregelen die tot nu toe zijn genomen door de Europese Commissie in het kader van de Russische handelsboycot weinig resultaat hebben opgeleverd, geeft Borsus een evolutie van de marktprijzen in België mee. Zo was de gemiddelde prijs van appels in december 2014 42 procent lager dan de gemiddelde prijs in december 2013. Voor diezelfde periode was de prijs van varkensvlees gemiddeld 14 procent lager. De prijs van mager melkpoeder daalde tussen augustus en december 2014 met 31,75 procent.

“Wat de maatregelen van de Commissie wel mogelijk gemaakt hebben, is dat bepaalde effecten van het embargo geminderd zijn of uitgesteld zijn in de tijd, maar zij hebben het niet mogelijk gemaakt om zware moeilijkheden of een crisis te vermijden in sommige sectoren”, aldus de federale landbouwminister. Hij benadrukt ook dat het inkomen van een landbouwer niet bepaald wordt door de marktprijs, maar door de winstmarge die hij haalt uit zijn productie.

België heeft op de Landbouwraad haar definitie van een sector in crisis duidelijk naar voor geschoven. “Voor ons is er sprake van een crisis wanneer gedurende een bepaalde periode de marktprijzen aan de producent geen toereikende winstmarge meer bieden en het daardoor niet meer mogelijk is om de normale productiekosten te dekken én een minimaal inkomen over te houden”, klinkt het. “Het objectieve criterium om te weten of we met een crisis worden geconfronteerd, zou dus een drempel zijn die variabel is per product en per geografisch gebied.”

De Belgische regeringen hebben er bij Europa voor gepleit om tegelijkertijd op middellange en korte termijn maatregelen te nemen. Op middellange termijn wil ons land dat de metingen van het Prijzenobservatorium worden uitgebreid naar de productiekosten en dus naar de marges. Daarnaast moeten er meetprocedures voor de referentieproductiekosten opgesteld worden per product en per geografisch gebied en voor de winstmarges die onontbeerlijk zijn voor het overleven van bedrijven. “Met deze tools zal het mogelijk zijn om de crisisdrempels te bepalen om te komen tot preventieve maatregelen en maatregelen voor crisisbeheer”, meent Borsus.

Op korte termijn wil België dat de maatregelen die geactiveerd werden voor de fruit- en groentesector, worden verder gezet en dat de budgetten die in 2014 werden voorzien, volledig benut worden. Voor de zuivelsector is het volgens Borsus nodig om “het taboe weg te werken op de herziening van de interventieprijs voor melk”. De huidige interventieprijzen zijn volgens hem volledig achterhaald en staan los van de productiekosten. “Om een echt vangnet te kunnen vormen, moeten ze worden herzien en dynamischer worden gemaakt”, stelt hij.

Voor de varkenssector heeft ons land op aansturen van Vlaams landbouwminister Joke Schauvliege de Europese Landbouwraad twee maatregelen voorgesteld die samen moeten zorgen voor een tijdelijk vermindering van het varkensvleesaanbod. Een eerste maatregel bestaat erin om een premie van zes euro per varken te geven wanneer varkens vroegtijdig worden geslacht. Het zou gaan om varkens met een gewicht gelijk aan of lager dan 80 procent van het normale gewicht. Deze premie zou toegankelijk zijn voor tien procent van het aantal geslachte varkens, een volume dat min of meer overeenkomt met het verlies van de export naar Rusland.

“Wanneer tien procent van de dieren met 20 procent minder gewicht worden geslacht, dan zal dit leiden tot een vermindering van het aanbod met twee procent”, concludeert Borsus. Als tweede maatregel voor de varkenssector heeft België bij de Europese Commissie gepleit voor een private opslag die toegankelijk is voor een volume dat overeenkomt met de dieren die vroegtijdig geslacht worden. Deze maatregelen zouden allebei gedurende vier maanden van toepassing moeten zijn.

Eurocommissaris voor Landbouw Phil Hogan had weinig oor voor de vragen van de Belgen. “De Commissie is voortdurend op zoek naar nieuwe markten voor Europese landbouwproducten om de gevolgen van de Russische boycot op te vangen. Bestaande steunmaatregelen (voor groenten en fruit en zuivel) werden verlengd, maar nieuwe kunnen niet genomen worden zolang er geen duidelijkheid is over het effect dat de oude hadden”, reageerde Hogan.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek