nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.01.2017 Borsus ziet keerzijde van omschakeling biobrandstoffen

In ons land wordt ieder jaar ongeveer 500.000 m³ bio-ethanol geproduceerd door drie grote marktspelers: Biowanze, Alco Biofuel en Syral. Aan deze productiecapaciteit, voldoende om circa tien procent van het Europese verbruik te dekken, is een investering van 500 miljoen euro voorafgegaan. Om die reden maakt federaal landbouwminister Willy Borsus zich ongerust over het Europese energiebeleid, en meer bepaald over de omschakeling van biobrandstoffen van de eerste naar de tweede generatie. Hij vraagt tijd om die omschakeling te realiseren want de eerste-generatie-productiemethode is nog vrij jong en vertegenwoordigt bovendien een belangrijke afzetmarkt voor de landbouw.

Sinds 2009 bevat benzine in ons land bio-ethanol, maximaal vijf procent werd er tot voor kort ingemengd. Sinds 1 januari mag dat tien procent zijn. Deze maatregel lijkt zeer gunstig voor de afzet van biobrandstof van de eerste generatie. Nochtans krijgen dit soort biobrandstoffen, gemaakt van landbouwgrondstoffen zoals tarwe en maïs, steeds meer tegenwind. Ook vanuit Brussel, waar de Europese Commissie de omschakeling naar biobrandstof van de tweede generatie wil bewerkstelligen.

Federaal landbouwminister Willy Borsus maakt zich daar zorgen over, enerzijds vanwege de afzetmarkt voor granen die dan wegvalt, anderzijds omdat er in ons land drie grote fabrikanten van bio-ethanol actief zijn. Biowanze, Alco Biofuel en Syral hebben samen 500 miljoen euro geïnvesteerd in hun fabrieken in Wanze bij Luik, Gent en Aalst.

Daarom vraagt Borsus een (lange) overgangsperiode met duidelijke kalender. Zo hoopt hij de tewerkstelling en investeringen in biobrandstofproductie van de eerste generatie te vrijwaren. Borsus kaartte dit bij de Commissie aan tijdens de Europese Landbouwraad van 12 december. Het Belgische standpunt werd gedeeld door andere lidstaten: Oostenrijk, Polen, Frankrijk, Hongarije en Zweden.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via