nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.08.2017 Boze Franse boeren bezetten overheidsgebouw

Leden van de Confédération Paysanne, een Franse boerenorganisatie die in het verleden al vaker van zich liet horen met militante vakbondsacties, heeft een overheidsgebouw in het zuiden van Frankrijk bezet. De organisatie vraagt de directe uitbetaling van achterstallig GLB-geld, schadevergoeding voor die vertraging en het opschorten van controles. Frans landbouwminister Stéphane Travert laat weten dat hij deze “psychologische druk” onaanvaardbaar vindt. 

Met verschillende acties vraagt de Franse boerenorganisatie Confédération Paysanne (CF) aandacht voor enkele van zijn belangrijkste eisen. In Limoges drongen CF-actievoerders de gebouwen binnen van het agentschap dat onder meer verantwoordelijk is voor de uitbetaling van landbouwsubsidies. Begin deze week hielden 70 actievoerders het gebouw bezet, directeur van het agentschap Stéphane Le Moing werd zelfs even gegijzeld.

“Op deze manier willen we de grote urgentie uitdrukken waar wij als boeren onder gebukt gaan”, zo klinkt het bij CF. De organisatie eist de onmiddellijke uitbetaling van achterstallig GLB-geld, schadevergoeding voor de vertraging en de opschorting van controles. “We zullen onze acties voortzetten tot onze eisen worden ingewilligd”, zo klinkt het strijdvaardig bij CF, dat ook verschillende tolposten langs de autostrade in het zuiden van het land bezet hield en wagens onder de bareel door hielp met de boodschap "Geen geld voor de boeren, geen geld voor Vinci (de uitbater van de tolpost, red.).

Nadat de politie de actievoerders uit de gebouwen ontzette, stuurde CF meteen een communiqué de wereld in waarin het waarschuwt voor nieuwe acties. “Landbouwminister Travert heeft er blijkbaar voor gekozen om onze legitieme eisen te beantwoorden met misprijzen, een weigering om in dialoog te gaan en het inzetten van publieke ordediensten”, zo klinkt het. Travert liet op zijn beurt verstaan dat de actie uiteindelijk alle boeren straft, omdat de werking van de uitbetalingsdiensten verstoord werd en het zo nog langer zal duren vooraleer de Europese subsidies kunnen gestort worden.

Bron: Pleinchamp.com

Beeld: Twitter

Volg VILT ook via