nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.02.2016 Brabants trekpaard immaterieel cultureel erfgoed?

De provincie Vlaams-Brabant en het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) zijn de procedure gestart om het Brabants trekpaard te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed en het te laten opnemen in de Vlaamse Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Om daarvoor de nodige argumenten te verzamelen, heeft de provincie het CAG opdracht gegeven om een historisch onderzoek naar het Brabants trekpaard uit te voeren.

Bedoeling is dat het CAG aan de hand van literatuur, foto's, postkaarten, schilderijen, filmmateriaal, stamboeken, affiches, medailles, smidsgerief, paardengetuig en dergelijke alle beschikbare informatie inventariseert over de geschiedenis en het erfgoed van trekpaarden in Vlaams-Brabant.

Daarnaast moet een erfgoedzorgplan worden opgesteld en erfgoedorganisaties samengebracht die begaan zijn met dit thema. Het CAG moet ook acties op touw zetten om het trekpaard bekendheid te geven, zoals het maken van een documentairefilm. De provincie schuift al vele jaren het Brabants trekpaard, waarvan de bakermat zich overigens in het Pajottenland situeert, naar voren als attractiepool en imagobeeld binnen de provinciale toeristische werking.

Sinds 2011 wordt een premie van 200 euro betaald voor elk nieuw geboren veulen. In ruil voor de premie moeten de fokkers 'van Vlaams-Brabant' toevoegen aan de naam van het dier, wat inmiddels uitgegroeid is tot een kwaliteitslabel. Door de premie is het aantal fokkers van Brabantse trekpaarden met een kwart gestegen tot zo'n 115. De provincie steunt ook de organisatie van de Dag van het Brabantse Trekpaard in Vollezele die vorig jaar al voor de vijfde keer georganiseerd werd.

Bron: Belga

Volg VILT ook via