nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

31.08.2017 Braziliaans gerecht verscherpt bescherming Amazonewoud

Het Braziliaanse gerecht heeft een recent decreet geschorst dat het statuut van een gigantisch natuurreservaat van het Amazonegebied herriep. Het decreet moest de weg vrijmaken voor private mijnbouw in het reservaat dat meer dan vier miljoen hectare groot is. Er kwam meteen protest op het decreet omdat gevreesd werd voor massale ontbossing en schade aan de biodiversiteit in het gebied.

Een federale rechtbank in Brasilia vaardigde een rechterlijk bevel uit voor de onmiddellijke opschorting van alle administratieve maatregelen om het reservaat op te heffen. Het zogenaamde Renca-reservaat, dat de grootte heeft van Denemarken, ligt in de noordelijke staten Para en Amapa. Een presidentieel decreet stelde afgelopen week een einde aan het reservaat. Voortaan konden private mijnbedrijven er aan de slag, terwijl mijnbouw er tot dusver voor openbare bedrijven was voorbehouden.

Onmiddellijk ontstond kritiek in Brazilië maar ook vanuit het buitenland. Gevreesd werd dat het opgeven van de beperking op mijnbouw ontbossing in de hand zou werken, de biodiversiteit zou schaden en de inheemse bevolking zou bedreigen. Milieuorganisaties, politieke partijen, het Braziliaanse model Gisele Bundchen, de Amerikaanse acteur Leonardo DiCaprio en zelfs enkele katholieke geestelijken protesteerden tegen het decreet van de conservatieve president Michel Temer.

Ngo's beschuldigen de regering er regelmatig van dat ze het Amazonewoud opofferen onder druk van de machtige lobby van de agribusiness en voor de belangen van mijnbouwbedrijven. Zelf ontkent de regering dat. Natuurorganisatie WWF hoopt dat haar recentste rapportering over de biodiversiteit in het Amazonewoud de Braziliaanse overheid kan doen inzien dat bescherming op zijn plaats is, in plaats van het gebied open te stellen voor economische activiteiten. In 24 maanden tijd zijn in het Amazonewoud liefst 381 nieuwe plant- en diersoorten ontdekt. Volgens WWF hét bewijs dat het grootste tropische woud ter wereld veel beter beschermd moet worden.

Nooit eerder werden zoveel nieuwe soorten ontdekt in het Amazonegebied, maar dat komt louter doordat er meer geld en middelen worden gestoken in het ontdekken ervan. "Op het eerste gezicht lijkt dit goed nieuws, maar het is gewoon een bevestiging van de rijkdom van de natuurgebieden die we nog hebben", legt Koen Stuyck, woordvoerder van WWF België uit. "Het is voor ons een bevestiging dat we deze gebieden absoluut moeten bewaren, want los van deze bevindingen gaat de biodiversiteit op de planeet er sterk op achteruit."

Bron: Belga

Volg VILT ook via