nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.03.2018 Brazilië blijft kampen met vleesfraude

Opnieuw heeft de federale politie in Brazilië arrestaties verricht en invallen gedaan bij slachterijen en medewerkers van Brasil Food S.A. (BRF), dat onder andere de eigenaar is van de merken Sadia en Perdigão. Het is de grootste exporteur van kippenvlees ter wereld. Ook vijf door het landbouwministerie geaccrediteerde laboratoria blijken betrokken te zijn bij de fraude door het afgeven van valse resultaten van bacteriologische testen zodat besmet vlees toch geëxporteerd kon worden.

De nieuwe invallen bij BRF zijn gedaan in opdracht van de Braziliaanse Justitie en zijn een vervolg op de actie die vorig jaar begon onder de codenaam ‘Het vlees is zwak’. Daarbij bleek dat inspecteurs van het ministerie van Landbouw (MAPA) zich hebben laten omkopen. De huidige actie tegen fraude door BRF richt zich op de bedrijven Carambei en Rio Verde (kipproducten), Mineiros (kalkoenproducten) en Chapecó (veevoeder).

De ex-directeur van BRF, Pedro de Andrade Faria, is gearresteerd op verdenking van oplichting, verkoop van levensmiddelen niet geschikt voor consumptie, het niet informeren van MAPA en achterhouden van bewijs. Behalve de ex-directeur zijn nog tien anderen gearresteerd en 27 personen opgepakt voor verhoor. MAPA heeft recent de drie genoemde productielocaties voor pluimveevlees per direct gesloten. In een persbericht heeft BRF aangegeven volledig aan het onderzoek mee te werken om alle feiten duidelijk te maken.

In reactie hierop daalde de aandelenkoers van BRF met 20 procent en het bedrijf verloor daarmee op één dag 1,25 miljard euro aan waarde. Ook vijf door MAPA geaccrediteerde laboratoria blijken betrokken te zijn bij de fraude door het afgeven van valse resultaten van bacteriologische testen zodat besmet vlees toch geëxporteerd kon worden. De export betreft twaalf landen waaronder China, Zuid-Afrika en landen van de Europese Unie (EU). Al deze landen hanteren een norm voor salmonellabesmetting die 20 procent lager is dan wettelijk in Brazilië is toegestaan.

Vorig jaar ontving MAPA 410 meldingen uit die landen over te hoge Salmonella-besmetting in producten van BRF. De Europese Unie heeft onmiddellijk opheldering geëist van Brazilië over de nieuwste ontwikkelingen rond het vleesschandaal. De EU gaat door met de verscherpte controle op importen zoals die vorig jaar zijn afgekondigd. Ook blijven alle eerdere maatregelen en certificeringseisen van kracht, maar verdere aanvullende eisen zijn zeker niet uit te sluiten.

Het aantal Braziliaanse vleesverwerkers dat naar de EU mag exporteren is al beperkt, maar bij een audit door de EU in juni vorig jaar werden toch forse overtredingen gevonden. De EU heeft daarop aangegeven dat de Braziliaanse overheid niet in staat is voldoende controle uit te oefenen en de voedselveiligheid onvoldoende kan garanderen. De EU heeft de markt voor Braziliaanse vleesproducten al grotendeels gesloten en gedreigd met nieuwe sancties indien noodzakelijk. 

Bron: |

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via