nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

20.03.2017 Brazilië in verweer tegen imagoschade vleesschandaal

De Braziliaanse regering zet alle zeilen bij om een crisis in de vleessector af te weren, na beschuldigingen dat enkele grote vleesbedrijven jarenlang bedorven vlees hebben verkocht in binnen- en buitenland. President Michel Temer ging zelfs met buitenlandse ambassadeurs een steak eten. De Europese Unie, de Verenigde Staten en China verzochten Brazilië om meer uitleg. Vier vleesbedrijven die genoemd worden in het schandaal verliezen hun Europese exportlicentie. China kondigt op zijn beurt een importban aan. Vorig jaar was het land de belangrijkste exportbestemming van de Braziliaanse vleesindustrie. De handel in rundvlees tussen beide landen heeft zich pas in 2015 hersteld na een drie jaar durend embargo vanwege een positieve BSE-test.

De Braziliaanse president en zijn minister van Landbouw hadden dit weekend een ontmoeting met topdiplomaten uit onder meer de Europese Unie om hen te bezweren dat de lokale slachthuizen degelijk worden gecontroleerd en dat Braziliaans vlees veilig is voor consumptie. Na de ontmoetingen riep hij iedereen op biefstuk te gaan eten. Hij trok zelf met 19 ambassadeurs naar een steakhouse.

President Temer weet dat de ogen van de wereld op Brazilië gericht zijn. Hij doet erg zijn best om de omvang van de onregelmatigheden in de vleesindustrie te minimaliseren. “De beschuldigingen hebben betrekking op slechts 21 van de 4.837 vleesbedrijven die onder overheidscontrole staan. Slechts zes daarvan hebben de voorbije 60 dagen vlees geëxporteerd”, aldus Temer.

Brazilië, de grootste exporteur van vlees ter wereld, heeft te maken met een gigantisch schandaal in de vleessector. Enkele tientallen bedrijven, onder wie grote namen als JBS en BRF, zouden betrokken zijn. Inspecteurs zouden omgekocht zijn geweest, waardoor bedorven vlees toch op de binnen- en buitenlandse markt zou zijn beland. Met behulp van chemicaliën zou het vlees, dat ook bestemd was voor het Brazilaanse schoolmaaltijdenprogramma, opnieuw aantrekkelijk zijn gemaakt. Een onderzoeker van de federale politie getuigde dat de fraudeurs gebruikmaakten van kankerverwekkende chemische stoffen om de stank en ontbinding van het rottende vlees te verbergen.

De betrokken bedrijven ontkennen de beschuldigingen en kochten zelfs paginagrote advertenties en reclameruimte op tv om de consumenten te overtuigen. Hun aandelenkoersen tuimelden echter naar beneden. De Europese Unie, China en de Verenigde Staten vroegen om bijkomende uitleg. China heeft inmiddels de import uit Brazilië opgeschort. Brazilië is wereldwijd de grootste exporteur van rood vlees en heeft China als belangrijkste klant. Een derde van de export van rundvlees gaat richting China en Hong Kong. China is ook de grootste uitvoermarkt voor Braziliaanse kip.

Van de 21 vleesbedrijven die genoemd worden in het vleesschandaal hebben er vier een exportvergunning voor de Europese markt. De Europese Commissie heeft die vergunning ingetrokken. Bij eerdere controles door EU-ambtenaren vielen de Braziliaanse vleesbedrijven niet door de mand. De Europese Commissie zegt sinds 2015 geen onregelmatigheden te hebben gevonden met gezondheidscertificaten. Het verslag van een grondige inspectie ter plaatse door het Europese voedselagentschap (Food and Veterinary Office) is online terug te vinden. Behoudens enkele kleinere tekortkomingen luidde het in 2015 dat de controle in lokale slachthuizen en handelsbedrijven geruststellend is met het oog op de export van Braziliaans rundvlees naar Europa.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via