nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.09.2017 Brexit doet zich nu al voelen in de Belgische export

De waarde van de Belgische export naar het Verenigd Koninkrijk is teruggevallen tot het niveau van vier jaar geleden. Dat blijkt uit een rapport van de FOD Economie, het Planbureau en de Nationale bank, zegt minister van Economie Kris Peeters. Onduidelijkheid langs Britse kant over de Brexit veroorzaakt nu al zenuwachtigheid en een economische impact. “Men moet werk maken van een douaneregeling die de handel in goederen zo vrij mogelijk laat”, aldus de vicepremier.

In aanloop naar de toespraak van de Britse premier Theresa May in Firenze bracht Peeters eerder deze week de Brexit-High Level Group samen. Die groep moet de Belgische zakenwereld zo goed mogelijk voorbereiden op de Brexit. Graaf Paul Buysse zit de groep voor. "De voorbije maanden is wat vooruitgang geboekt, maar we blijven bezorgd over de onduidelijkheid die vanuit Britse kant nog steeds in stand wordt gehouden. Dit zorgt nu al voor zenuwachtigheid en een economische impact", zegt Peeters. "Er moet dan ook snel een einde gemaakt worden aan de onzekerheid die miljoenen burgers en werknemers treft."

Peeters en zijn Brexit-groep hopen dat May "blijk zal geven van realisme en pragmatisme". De groep pleit er opnieuw voor om in een overgangsperiode van meerdere jaren te voorzien, waarbij de bestaande regelingen blijven gelden in afwachting van een definitieve regeling. De handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU moet "zo vrij mogelijk" blijven, luidt het. In de 18 maanden die de brexit-onderhandelaars nog resten, ligt er heel wat werk op de plank.

Uit het driemaandelijkse monitoringsrapport van de FOD Economie, het Planbureau en de Nationale Bank blijkt dat er nu al een impact is. De Belgische exportwaarde (in euro) naar het Verenigd Koninkrijk is teruggevallen tot het niveau van september 2013, nadat ze in februari 2017 nog het beste resultaat had laten optekenen sinds januari 2012, de start van de beoordelingsperiode.

De neerwaartse tendens van de Belgische importwaarde uit het Verenigd Koninkrijk bereikte in januari 2017 zijn laagste punt. Sindsdien is de invoer licht gestegen. Het Britse consumentenvertrouwen is sinds het referendum nog niet zo zwak geweest als nu. De wisselkoers van het pond bereikte op 29 augustus een voorlopig dieptepunt.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via