nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.02.2019 Brexit impactscan bereidt bedrijfsleven voor op ergste

Sinds de lancering op 18 september hebben 17.557 bedrijven met de vragenlijst van de ‘Brexit Impact Scan’ een analyse gekregen van de impact die een eventuele 'no deal' zou inhouden. Dat meldt minister van Economie Kris Peeters, die op dit moment in Mexico verblijft voor de economische missie met prinses Astrid. Naast de impactscan, werden de afgelopen maanden ruim 20 roadshows georganiseerd om Belgische bedrijven te sensibiliseren.

"De tool kadert in een pakket van maatregelen dat we bedrijven aanbieden in het kader van de brexit. Via roadshows sensibiliseren we bedrijven in verschillende sectoren. En we hebben ervoor gezorgd dat Belgische bedrijven met Britse werknemers zeker kunnen zijn dat hun werknemers ook na een harde brexit in ons land kunnen blijven werken", stelt de CD&V-vicepremier.

Een 'no deal'-brexit heeft significante gevolgen voor de Belgische economie en bedrijven. België neemt ongeveer 10 procent van de Europese uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk voor zijn rekening en is dus één van de landen die het hardst getroffen kunnen worden. In september 2018 lanceerde minister Peeters daarom de 'Brexit impact scan'. Met deze online tool kunnen bedrijven aan de hand van een uitgebreide vragenlijst een analyse op maat krijgen. Ze komen te weten welke gevolgen zij kunnen ondervinden van een 'no deal'-brexit en wat ze kunnen doen om de impact te beperken.

De tool is raadpleegbaar via brexit.belgie.be. De Nederlandstalige versie werd sinds september 12.141 keer geraadpleegd, de Franstalige versie 4.928 keer. De FOD Economie werkt hiervoor samen met de Kamers van Koophandel en beroepsfederaties. Bedrijven hadden vooral vragen over normalisatie (gaat het VK andere normen hanteren? ), douaneprocedures, brevetten en octrooien, en wat de gevolgen zijn voor lopende contracten. Ook het aspect van de devaluatie van de pond kwam vaak terug. Ze worden doorverwezen naar de relevante informatie van de verschillende federale overheidsdiensten en van de regio's.

Bron: Belga

Volg VILT ook via