nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.01.2019 Brits parlement verwerpt brexitakkoord

Het brexitakkoord dat de Britse premier Theresa May met de Europese Unie heeft gesloten, is met een grote meerderheid verworpen door het Britse Lagerhuis: 432 parlementsleden tegen 202. Daarop kondigde Jeremy Corbyn, leider van oppositiepartij Labour, aan dat hij een motie van wantrouwen indient tegen de regering-May. Die vertrouwensstemming vindt op woensdag 16 januari plaats. Hoe het nu verder moet met de brexit is voorlopig onduidelijk.

Valt de vertrouwensstemming negatief uit voor premier May, dan moet zij meteen het ontslag van haar regering aanbieden aan de koningin. Dan wordt er ofwel een nieuwe conservatieve regering aangesteld met een nieuwe premier, ofwel volgen er vervroegde verkiezingen, waarbij May geen kandidaat meer mag zijn.

In een eerste reactie gaf Vlaams minister-president Geert Bourgeois aan dat uitstel van de brexit op de korte termijn de enige manier is om chaos te vermijden. Premier Charles Michel tweette: “De rechten van onze burgers garanderen en onze ondernemingen verdedigen. Onze sterke economische en handelsrelaties behouden”, en benadrukte dat de federale regering van lopende zaken noodmaatregelen klaarstoomt, zoals “noodwet, recrutering …” voor wanneer het tot een harde brexit zou komen.

Tijdens Agriflanders gaf federaal vice-premier Kris Peeters ook al aan dat België zich maximaal moet voorbereiden op een no-deal. Hij gaf echter meteen ook aan dat extra middelen voor het Voedselagentschap (FAVV) en de douanediensten geen evidentie zijn voor een regering in lopende zaken. Maar de regering in lopende zaken zal er volgens hem alles aan doen om de nodige voorbereidingen te treffen, en hij beloofde “dat landbouw en voedingsindustrie voldoende bij dit overleg betrokken worden, want gezien hun handelsrelaties met Groot-Brittannië kunnen de gevolgen voor beide sectoren groot zijn.”

Bedrijvenkoepels VBO en Voka hopen dat alles in het werk wordt gesteld om een chaotisch Brits vertrek uit de Europese Unie te vermijden. “Er moet koste wat het kost vermeden worden dat deze brexitcrisis uitmondt in een 'no deal'-scenario waarbij de Britten de EU verlaten zonder scheidingsakkoord, zonder overgangsfase en zonder zicht op een duurzame toekomstige relatie met de EU”, aldus VBO-ceo Pieter Timmermans. Hij wordt hierin bijgetreden door Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, die bedrijven en overheden intussen wel oproept om alles in het werk te stellen om zich voor te bereiden op het slechtst denkbare scenario.

Bron: Belga / VRT NWS / De Morgen

Volg VILT ook via