nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.07.2017 Britse boer én consument bezorgd om brexit

De Conservatieven voerden vorig jaar campagne voor de brexit met de slogan ‘Take back control’. Dat de brexit voor de voedselvoorziening van het eiland precies het omgekeerde effect heeft zou de Britten erg zuur kunnen opbreken, zo waarschuwen wetenschappers. “De brexit zet het toekomstperspectief op voedselzekerheid op losse schroeven”, zo klinkt het. Tegelijk luiden ook fruittelers de alarmbel. Strengere immigratieregels zouden er zomaar voor kunnen zorgen dat ze hun buitenlandse seizoenarbeiders verliezen.

Het ‘leave’-kamp, met Ukip-boegbeeld Nigel Farage op kop, ronselde in volle brexit-campagne stemmen door de Britten voor te spiegelen dat een brexit de Britse economie omhoog zou stuwen. De Britse consument weet ondertussen beter: de prijs van heel wat voedingsproducten is gestegen en de lonen staan onder druk. Een extra pijnlijke vaststelling nu de motor van de economie op het vaste continent aanslaat.

Terwijl de regering van Theresa May het nog steeds niet eens is over welke brexit het wil, voelt de Britse consument meer dan ooit dat zijn land qua voeding voor een goede 30 procent afhankelijk is van import uit de andere Europese lidstaten. Wetenschappers van de universiteit van Sussex waarschuwen nu, zelfs bij een zachte brexit, voor een heuse sociale catastrofe. "Sinds het referendum heerst er een stilzwijgen over de toekomst van voedsel in het VK”, zo klinkt het. “Dat is een verbluffend staaltje politieke onverantwoordelijkheid."

Als de Britten uit de EU zouden vertrekken zonder een akkoord, kunnen voedselprijzen met wel 20 procent de hoogte in gaan, stelt het rapport. "De snelheid en schaal van mogelijke veranderingen zijn ongezien voor een moderne economische grootmacht die niet in staat van oorlog verkeert”, zo klinkt het. Volgens de onderzoekers is er geen enkel beleid om grote ontwrichtingen op te vangen. "Het is alsof er een collectief geheugenverlies rond heerst, maar de brexit zet het toekomstperspectief op voedselzekerheid wel degelijk op losse schroeven."

Ook bij fruittelers is er deze dagen heel wat ongerustheid over de uitkomst van de brexit. Zonder Oost-Europeanen is het 'over en out' voor hun sector. “Vorig jaar had ik 400 seizoenarbeiders in mijn database, en daar zaten twee Britten tussen”, zo klinkt het bij een uitzendconsulent gespecialiseerd in seizoensarbeid uit het Oost-Engelse Lincolnshire. Onder meer de aardbeientelers lieten zich de voorbije weken horen. De prijs voor Britse aardbeien kan 35 tot 50 procent stijgen als gevolg van het dreigende personeelstekort, zo klonk het.

In de Britse zachtfruitindustrie zijn jaarlijks 29.000 seizoenarbeiders nodig, een aantal dat naar verwachting in 2020 tot 31.000 zal zijn aangegroeid. Op dit moment komt 95 procent van deze arbeidskrachten uit andere EU-lidstaten, vooral Polen, Bulgarije en Roemenië. “Als de toegang tot seizoenarbeiders niet zeker is, blijft het fruit straks ongeplukt op het land staan of verhuizen de telers hun activiteiten over de grens", aldus de fruitsector. 

Bron: Farmers Weekly/De Standaard/De Tijd/De Morgen

Volg VILT ook via