05.01.2018 "Britse boeren mogen tot 2022 rekenen op EU-subsidies"

De Britse landbouwers ontvangen jaarlijks zo'n 3,34 miljard euro in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de Europese Unie. Dat geld valt in principe weg vanaf eind maart 2019, wanneer Groot-Brittannië niet langer een lidstaat zal zijn. De Britse regering vraagt wel een ongeveer twee jaar durende overgangsperiode waarover ze nog onderhandelingen moeten voeren met de Europese bewindvoerders.
Volgens Gove is de regering het alvast eens om het huidige, Europese subsidieniveau aan te houden tot de parlementsverkiezingen van 2022. De betalingen zouden dan nog eens behouden kunnen blijven tot 2024, maar in die periode zouden er al herzieningen kunnen doorgevoerd worden, zoals de invoering van plafonds voor de uitkeringen die elke exploitant kan ontvangen.
Nadien moet volgens Gove een steunregime het daglicht zien dat de landbouwers meer moet stimuleren om het milieu, de biodiversiteit en de waterkwaliteit te verbeteren. Dat gebeurt volgens de Britse minister onvoldoende in het Europese landbouwbeleid, dat de subsidiëring hoofdzakelijk koppelt aan de omvang van landbouwbedrijven. Het Europese beleid is "onrechtvaardig en inefficiënt" en leidt tot "perverse effecten", betoogde Gove.
Gove heeft naar eigen zeggen "vertrouwen" in de toekomst van de Britse landbouw. Hij is ervan overtuigd dat nieuwe handelsakkoorden nieuwe markten zullen openen voor de producten van de Britse boeren. Precies over die handelsakkoorden maakte Minette Batters, vicevoorzitter van de National Farmers Union, zich zorgen op de website van de BBC. "We zijn heel trots op onze hoge normen inzake milieubescherming, inzake welvaart, in Groot-Brittannië en we willen dat die standaarden gerespecteerd worden in handelsonderhandelingen en we willen geen goedkoper voedsel tegen lagere normen."
Bron: Belga
Beeld: Wikicommons Brian Forbes
In samenwerking met: Boerderij