nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.09.2017 Britten laten robots al het werk op graanveld opknappen

De Britse Harper Adams University meldt trots dat ze met robots zomergraan teelden zonder dat er een mens aan te pas kwam. Het project kreeg de toepasselijke naam ‘Hands Free Hectare’, en dient vooral om van te leren. Mogelijk brengt de toekomst niet steeds grotere en zwaardere machines, maar een vloot kleinere en autonoom werkende tractoren en oogstmachines die onder toezicht staan van de landbouwer. Dat hoeft niet altijd handenvol geld te kosten, bewijst de universiteit, want hun ‘robots’ waren een 25 jaar oude maaidorser en een lichtgewicht Iseki tractor, beiden met elektronica en GPS-navigatie uitgerust.

Op 8 september is door Harper Adams University en de firma Precision Decisions een perceel zomergraan geoogst, dat met autonoom werkende voertuigen is gezaaid, behandeld met gewasbeschermingsmiddelen en nu dus geoogst. Het project is om meerdere redenen bijzonder. Eerst en vooral maakten de onderzoekers er een erezaak van dat geen mens een voet op het perceel zou zetten. Dat is gelukt, zelfs zonder van de modernste landbouwtechniek gebruik te maken. De machines die het werk op het veld opknapten, waren een 25 jaar oude Sampo maaidorser en een compacte Iseki tractor. Beiden werden uitgerust met moderne elektronica en GPS-navigatie.

De keuze voor een bescheiden tractor en oogstmachine verklaart waarom de universiteit met amper 200.000 pond toekwam om het ‘’Hands Free Hectare’-project succesvol af te ronden. Volgens de onderzoekers was het ook een keuze met het oog op de toekomst want steeds bredere en zwaardere machines zijn moeilijk te rijmen met een goede bodemstructuur, en met precisielandbouw dat juist bedoeld is om elke vierkante meter van een gewas aangepaste zorg te geven. De oude maaidorser, die normaal gebruikt wordt voor de oogst van proefvelden, heeft een maaibek van amper twee meter. Hanteer je die breedte bij een moderne oogstmachine uitgerust met opbrengstmeting, dan kan je veel nauwkeurigere digitale oogstkaarten produceren.

De Britse techneuten zijn er dan ook van overtuigd dat landbouwmachines niet groter zullen blijven worden. In de toekomst zal een landbouwer niet zelf achter het stuur zitten van een mastodont van een tractor of oogstmachine, maar een vloot van kleinere en autonoom werkende landbouwvoertuigen managen. “Dat vraagt om jong talent dat interesse toont in landbouwmechanisatie om deze technologie te ontwikkelen. We hopen dat dit project jongeren inspireert en hen toont dat er in de landbouwsector een resem interessante en vernieuwende jobs zijn.”

Boerenbusiness volgt alle landbouwmechanisatienieuws van kortbij op, en besteedt nog meer aandacht aan het Britse kunstje. Meer info vind je ook op de website van Harper Adams University.

Bron: eigen verslaggeving / Boerenbusiness

Beeld: Harper Adams University

Volg VILT ook via