nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.08.2017 Britten oogsten 20 ton zeewier voor biovergisting

In het Verenigd Koninkrijk zijn onderzoekers erin geslaagd om 20 ton zeewier te oogsten, meteen ook de grootste zeewieroogst ooit in het VK. Het zeewierproject wordt gedragen door verschillende onderzoeksinstellingen en tracht de kweek van zeewier te optimaliseren en na te gaan in hoeverre het een waardevolle input kan zijn voor vergistingsinstallaties. Vandaag is Azië nog verantwoordelijk voor 96,6 procent van de wereldwijde zeewierproductie, maar daar willen de onderzoekers graag verandering in brengen. 

Zeewier groeit razendsnel en heeft een hoog polysaccharide-gehalte, twee eigenschappen die het een potentieel erg interessante biomassabron maken voor hernieuwbare energieproductie. Via een driejarig samenwerkingsproject tussen verschillende Britse onderzoeksinstellingen en technologiebedrijven wil het Verenigd Koninkrijk voorloper worden in de Europese productie van zeewier. Het SeaGas-project focust in de eerste plaats op de valorisatie via het vergisten van het zeewier en het opwekken van energie, maar wil uiteindelijk de hele zeewiersector een flinke sprong voorwaarts laten maken.

Het project, dat in 2018 afloopt, kan alvast uitpakken met een flinke opsteker. De meest recente oogst in de proefinstallaties dikte aan tot 20 ton zeewier, een record voor het VK. “Dit geeft ons vertrouwen dat zeewier ooit een rendabele bron van hernieuwbare energie kan worden”, aldus Santhana Krishnan van het coördinerende technologieplatform Centre for Process Innovation (CPI). “Voor het eerst is er een krachtig samenwerkingsverband dat de kweek van zeewier een sterke stimulans kan geven en de positie van het VK als wereldleider in industriële biotechnologie kan versterken.”

Meer info: SeaGas

Bron: bioenergy-news.com

Volg VILT ook via