nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.08.2017 Britten sturen aan op tijdelijke douane-unie met EU

De Britse regering wil dat er een tijdelijke douane-unie komt om de handel met de Europese Unie na de Brexit "zo vrij en rimpelloos mogelijk" te houden. Die moet problemen aan de grens in de eerste fase na de uitstap zoveel mogelijk te vermijden. Die overgangsperiode moet volgens Groot-Brittannië beëindigd worden voor de verkiezingen van 2022. Voor de Belgische agrovoedingssector is de handel met de Britten belangrijk. Het Verenigd Koninkrijk is namelijk de vierde grootste afzetmarkt van de voedingsindustrie.

Het stond al even vast dat Groot-Brittannië eind maart 2019 niet enkel de Europese Unie, maar ook de eenheidsmarkt en de douane-unie verlaat. Met een nieuw voorstel suggereert de Britse regering haar Europese partners in een eerste fase een "tijdelijke douane-unie". Dat moet zekerheid bieden aan Britse en Europese bedrijven en ervoor zorgen dat ze zich slechts één keer moeten aanpassen aan de nieuwe douanerelatie. Dat eindresultaat zou een bijzonder soepele douanegrens of een nieuw "partnerschap" zonder douanegrens moeten worden.

Brexit-minister David Davis erkende in een toelichting bij de Britse openbare omroep BBC dat het zakenleven nerveus is over een vertrek zonder douane- en handelsakkoord. "We krijgen een nieuw douanesysteem. Een paar maanden voor we vertrekken zal het er zijn, maar het zou veel verstandiger zijn om een korte overgangsperiode te behouden waarin we de bestaande regels behouden." Die overgangsperiode moet volgens hem ten laatste beëindigd worden voor de verkiezingen van 2022.

Binnen een douane-unie heffen de deelnemende landen geen onderlinge heffingen. Tegenover de rest van de wereld hanteren ze hetzelfde importtarief. Dat veronderstelt dat de deelnemende landen geen individuele handelsonderhandelingen voeren met derde landen. Davis meent echter dat Londen wel het recht heeft om tijdens de overgangsperiode handelsakkoorden te sluiten met andere landen. "We praten al met deze landen. We ondertekenen gewoon niets", zei hij. De minister vindt ook niet dat het Europese Hof van Justitie de scheidsrechter moet worden van de tijdelijke douane-unie.

De Europese Unie wil momenteel nog niet met de Britse regering onderhandelen over de toekomstige handelsrelaties. Eerst wil ze vooruitgang boeken in de gesprekken over de financiële afwikkeling van de Brexit, de vrijwaring van de rechten van burgers en de Ierse grenskwestie. Eind deze maand komen Europese en Britse onderhandelaars opnieuw bijeen in Brussel.  

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via