nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.02.2018 Broederlijk Delen stelt recht op voedsel centraal

Met de slogan ‘Help honger de wereld uit’ stelt Broederlijk delen in zijn vastencampagne het recht op voedsel, een mensenrecht, centraal. “Hoewel voedsel dus een mensenrecht is, is honger voor 815 miljoen mensen een dagelijkse realiteit: zij eten één maaltijd per dag, en bovendien vaak hetzelfde”, klinkt het. De focus van de campagne ligt dit jaar op de boeren in Oeganda, maar gaat ook ruimer. Boerderlijk Delen ziet familiale landbouw als antwoord op armoede en honger.

In Oeganda is, ondanks het landbouwpotentieel van "de graanschuur van Oost-Afrika", één op de vier mensen ondervoed. Door de bevolkingsgroei in het land bezitten de boeren steeds kleinere stukken grond, vaak te klein om genoeg voedsel te kweken om het gezin te voeden. Geld om extra eten te kopen is er niet, waardoor ze heel eenzijdige maaltijden eten. Bovendien investeert de overheid amper in kleinschalige landbouw en zorgt de klimaatverandering voor steeds slechtere oogsten. Vandaar de focus tijdens de campagne van dit jaar op Oeganda.

Broederlijk Delen pleit voor ondersteuning van familiale landbouw als antwoord op armoede en honger. "Ondervoeding en honger zijn een mondiaal én structureel probleem", zegt Lieve Herijgers, directeur Broederlijk Delen. "We vragen met deze campagne ook kritisch te zijn voor het hele huidige voedselsysteem. Met de wereldwijde voedselproductie kan de hele bevolking bijna tweemaal gevoed worden. Toch lijdt één op de negen mensen honger. Dit is dus geen productieprobleem, maar een politiek probleem. Politici moeten moedige keuzes maken." 

De organisatie kant zich tegen de grootschalige, op export gerichte manier waarop we nu wereldwijd voedsel produceren. "Die legt enorme druk op het milieu en de boeren. Zij die zelf het voedsel produceren, houden amper het hoofd boven water. Dit is niet langer leefbaar", luidt het. Volgens Broederlijk Delen moeten we kiezen voor een duurzame manier van voedsel produceren, met respect voor mens, dier en natuur. 

Gekoppeld aan deze nieuwe vastencampagne loopt een petitie op watishonger.be. Op die manier wil Broederlijk Delen 25.000 handtekeningen verzamelen van mensen die zich scharen achter de eis van de organisatie voor een kleinschalige, familiale en duurzame landbouw. Daarnaast wil ze ook geld inzamelen. Wereldwijd ondersteunt Broederlijk Delen via zijn partnerorganisaties 200.000 kleinschalige landbouwfamilies. Tijdens de campagne van vorig jaar, toen de focus op Burkina Faso lag, werd 3,25 miljoen euro ingezameld. 

Meer informatie: Broederlijk Delen - Campagne 2018 

Bron: Eigen verslaggeving/Belga

Beeld: Broederlijk Delen

Volg VILT ook via