nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.03.2017 Cargill investeert in Antwerpse gerst- en moutopslag

Cargill en Zuidnatie plannen in de Antwerpse haven een nieuw logistiek platform voor de op- en overslag van 300.000 ton gerst en mout. “Dit logistiek platform zal de export van mout, een basisingrediënt van bier, naar een hoger niveau tillen. Ook voor de aanvoer van gerst als basisgrondstof van mout is deze investering in Antwerpen cruciaal. “Door de centrale ligging van Antwerpen zullen we snel kunnen switchen in de aanvoer van gerst tussen bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Scandinavië”, stelt het bedrijf. In België wordt geen brouwgerst geteeld.

Dankzij de nieuwe faciliteit zal Cargill zijn wereldwijde moutklanten gecentraliseerde diensten en betere overzeese verbindingsmogelijkheden vanuit één enkele locatie kunnen bieden. De faciliteit betekent een aanvulling bij Cargills Europese productienetwerk. In dit nieuwe platform in Antwerpen zullen alle laad-, verwerkings-, verpakkings-, opslag-, en containeropslagactiviteiten plaatsvinden”, klinkt het. De site zal in de zomer van volgend jaar in gebruik genomen worden en biedt een opslag- en overslagcapaciteit van 300.000 ton.

Cargill heeft in Europa vijf moutfabrieken waaronder één in Herent, samen goed voor een productie van een half miljoen ton per jaar. “Deze investering in Antwerpen is een strategisch heel belangrijke beslissing”, zegt Sabine Sagaert, de Belgische topvrouw van de wereldwijde moutactiviteiten van Cargill, aan De Tijd. Die divisie telt wereldwijd 18 fabrieken. Sagaert heeft een verleden in de biersector als hoofd van AB InBev in België.

De topvrouw van Cargill merkt op dat in regio’s als Azië, Afrika en Latijns-Amerika de bierconsumptie en de vraag naar mout in de lift zit. “Dit logistiek platform moet de export buiten Europa aanzwengelen”, stelt ze. De centrale ligging van Antwerpen in Europa is volgens haar ook een troef voor de aanvoer van gerst. “Als de kwaliteit in een bepaalde regio te laag is door bijvoorbeeld overvloedige regenval, kunnen we snel switchen naar aanvoer uit andere productieregio’s, zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk of Scandinavië.”

Bron: Belga / De Tijd / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via