CCBT coördineert al 5 jaar Vlaams bio-onderzoek

Het Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting voor de Biologische Teelt (CCBT) viert dit jaar zijn vijfde verjaardag. CCBT werd in 2010 opgericht als koepelorganisatie die het bio-onderzoek van zes praktijkcentra coördineert en de onderzoeksresultaten vulgariseert en verspreidt. Daarenboven financierde de organisatie al 51 studies en maakt het samen met de Biobedrijfsnetwerken en NOBL deel uit van het Vlaams onderzoeks- en kennisnetwerk voor biologische landbouw en voeding. “CCBT levert goed werk. Het zorgt voor een overzicht van wie wat onderzoekt en dus ook waar de hiaten zitten”, stelt West-Vlaams gedeputeerde voor landbouw en voorzitter van CCBT Bart Naeyaert.
4 december 2015  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:24
Lees meer over:

Het Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting voor de Biologische Teelt (CCBT) viert dit jaar zijn vijfde verjaardag. CCBT werd in 2010 opgericht als koepelorganisatie die het bio-onderzoek van zes praktijkcentra coördineert en de onderzoeksresultaten vulgariseert en verspreidt. Daarenboven financierde de organisatie al 51 studies en maakt het samen met de Biobedrijfsnetwerken en NOBL deel uit van het Vlaams onderzoeks- en kennisnetwerk voor biologische landbouw en voeding. “CCBT levert goed werk. Het zorgt voor een overzicht van wie wat onderzoekt en dus ook waar de hiaten zitten”, stelt West-Vlaams gedeputeerde voor landbouw en voorzitter van CCBT Bart Naeyaert.

CCBT ontvangt van de Vlaamse overheid jaarlijks een toelage om een beperkt aantal onderzoeksprojecten in de biologische landbouw te financieren. Deze projecten worden telkens geïnitieerd vanuit de sector zelf en uitgewerkt en uitgevoerd door de zes aangesloten praktijkcentra: Inagro, PCG, pcfruit, Proefbedrijf Pluimveehouderij, Proefcentrum Pamel en PIBO campus. Behalve voor onderzoek naar bio-herkauwers (melkvee en geiten), waarvoor CCBT beroep doet op een private adviesdienst, Wim Govaerts & co. 

CCBT voert het onderzoek dat zij financiert dus niet zelf uit. Ze verzorgt alleen de coördinatie ervan, net als de communicatie van de resultaten. Daartoe publiceert de organisatie telkens een vulgariserend eindrapport, en informeert ze regelmatig via de website (biopraktijk.be) en maandelijkse nieuwsbrief (Biopraktijk) over de stand van zaken. Daarenboven werkt CCBT samen met Wageningen-UR aan BioKennis.org, om ook de onderzoeksresultaten uit Nederland onder onze Vlaamse telers te verspreiden (en omgekeerd). 

Samen met NOBL en de Biobedrijfsnetwerken van BioForum bouwt CCBT ten slotte aan een Vlaams onderzoeks- en kennisnetwerk voor biolandbouw en voeding. Binnen dit netwerk worden gezamenlijke acties ondernomen om het bio-onderzoek te ondersteunen. Zo werd vorig jaar de brochure ‘Onderzoeksstrategie Biologische Landbouw & Voeding’ gepubliceerd, en werd op de studiedag naar aanleiding van vijf jaar CCBT vrijdag een nieuwe brochure voorgesteld met posters die ontwikkeld werden ter gelegenheid van BioXpo 2015.

Op die studiedag in Oostkamp was de ruime sector uitgenodigd. Zo’n 130 personen had zich ingeschreven: onderzoekers, beleidsmedewerkers en mensen uit de brede voedingsketen, maar ook landbouwers, zowel uit de biosector als uit de gangbare sector. “Op dat laatste hadden we gehoopt”, legt Carmen Landuyt van CCBT uit. “Het aantal bioboeren in Vlaanderen kan immers nog groeien, maar voor veel gangbare boeren lijkt de drempel om de omschakeling te maken nog te groot. We hopen die drempel tijdens deze studiedag, net als tijdens al onze activiteiten trouwens, te verlagen.”

Dat de biosector nog kan groeien, is iets wat ook voorzitter Bart Naeyaert aan het begin van de studiedag verdedigt. “Bio is een sterk merk dat voor veel boeren zijn meerwaarde al heeft bewezen. Desondanks telt Vlaanderen maar zo’n 350 biolandbouwers. Ik beweer niet dat bio voor iedereen de beste keuze is, maar op dit moment is er zeker nog groei mogelijk”, klinkt het. CCBT merkt aan het aantal inschrijvingen op haar nieuwsbrief in ieder geval dat de interesse groot is. “We hebben zo’n 850 abonnees, meer dus dan er bioboeren zijn.”

De aanwezigen op de studiedag kregen behalve een toelichting door Naeyaert en Landuyt ook een getuigenis van een bioboer te horen en een uitzetting door Anne Vuylsteke van AMS over het onderzoek ‘Bio als leraar voor en leerling van gangbare landbouw’. Daarna stond er een panelgesprek over de kansen voor ondernemerschap binnen de biosector op het programma en werden enkele workshops georganiseerd. Die workshops waren net als de communicatie van CCBT erg praktijkgericht: over plaagbeheersing in groenten en akkerbouw, over de teelt van voedergewassen en over invasieve plagen in de fruitteelt.

Meer info: www.biopraktijk.be  

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek