nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.09.2017 China bant zachte schimmelkazen uit Europa

China blokkeert sinds enkele weken de import van zachte kazen als Camembert, Brie en Roquefort. Het land is er niet van overtuigd dat de schimmels in de lekkernijen veilig zijn voor consumptie, maar de Kamer van Koophandel van de EU in China vindt dat geen geldige reden en vraagt om het importverbod te herzien. De Chinese autoriteiten hebben hier tot voor kort echter nog niet op gereageerd. De Europese kaasindustrie maakt zich intussen zorgen, omdat de betrokken schimmels in erg veel kazen gebruikt worden.

Schimmelkazen zoals Roquefort worden gemaakt met schimmels die in China niet toegelaten zijn. "Maar ze werden decennialang geïmporteerd zonder problemen", zegt de Kamer in een persbericht. Bovendien werkt Brussel al twee jaar nauw samen met de Chinese autoriteiten om veiligheidsnormen voor voedsel te herzien, klink het. Die nieuwe normen moeten de Chinees-Europese kaashandel op lange termijn een kader bieden, maar Brussel vraagt dat China op korte termijn actie onderneemt en opnieuw Europese kazen invoert.

De Chinese autoriteiten hebben hier tot voor kort echter nog niet op gereageerd, zeggen Europese bronnen aan Reuters. “De Europese kaasindustrie is erg bezorgd om deze ban”, zegt een diplomaat. Zuivel behoort in principe niet echt tot het dieet van de gemiddelde Chinees, maar de laatste jaren zijn kazen als mozzarella wel populairder geworden, omdat westerse gerechten als pizza er hun intrede hebben gedaan. Scherpe schimmelkazen zijn meestal wel nog voorbehouden voor chique restaurants of supermarkten met een buitenlands doelpubliek.

Volgens Euromonitor zou de verkoop van zuivel in China dit jaar groeien met 26 procent tot 812 miljoen dollar. Meer dan 90 procent van de verkochte kaas in het land is geïmporteerd. De meeste kazen komen uit Nieuw-Zeeland en Australië, zoals mozzarella. Maar de vraag naar specialere, zachte kazen zoals Brie en Camenbert groeit ook. Nog volgens Euromonitor maken deze twee kazen dit jaar al 15 procent van de verkoop uit.  

Bron: Belga / Reuters

Volg VILT ook via