nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.02.2016 Chinezen bestellen massaal appelbomen in Limburg

China is gestart met het massaal aanplanten van appelbomen om de binnenlandse appelproductie en -consumptie aan te zwengelen. Voor de aankoop van de boompjes en het advies zijn ze in Limburg terechtgekomen. Zo heeft boomkweker Johan Nicolai uit Sint-Truiden op een jaar tijd al 300.000 bomen naar China geëxporteerd. "China wil meer inzetten op gezonde voeding en extra tewerkstelling, wat uitstekend is voor onze export", aldus Nicolai. De verwachting is dat Limburgse kwekers miljoenen bomen naar China gaan verschepen in de komende jaren.

China is de grootste appelproducent ter wereld en heeft ongeveer 75 procent van de totale markt in handen. "Tot dusver worden hun appels vooral gebruikt om er sappen en andere toepassingen van te maken", weet de Limburgse boomkweker Johan Nicolai. "De overheid wil echter massaal nieuwe bomen aanplanten om gezonde voeding te promoten en om meer tewerkstelling te creëren in de rurale gebieden. Op drie jaar tijd zal er zowat 6.000 hectare worden aangeplant, wat ongeveer evenveel is als de appelplantages in heel België."

De Chinezen hebben ons land ontdekt om hun plantgoed te importeren. "In één jaar tijd is 12 procent van onze export naar China vertrokken, goed voor zowat 300.000 bomen", aldus Nicolai. "We verwachten dat dit aantal nog sterk zal toenemen. Daarom hebben we geïnvesteerd in bijkomende opslag en wasinstallaties. Wat ons voor de Chinezen interessant maakt, is de vernieuwing die onze bomen bieden.”

“China is op zoek naar nieuwe appelrassen, die langer bewaren, meer vitaminen bevatten, specifieke smaken hebben en onder hun klimatologische omstandigheden kunnen groeien”, aldus Nicolai. “Dankzij onze innovatiestrategie, waarbij we vaak 10 jaar op voorhand moeten bepalen welke smaken en soorten populair zullen worden, kunnen we aan de vraag van de Chinezen voldoen." Ook andere kwekers, zoals Carolus Trees in Nieuwerkerken, voeren sinds kort fruitbomen uit naar China.

Bron: Belga

Volg VILT ook via