nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.09.2018 Colruyt breidt samenwerking met aardappeltelers uit

Vorig jaar startte Colruyt Group een proefproject waarbij de warenhuisketen ging samenwerken met negen lokale aardappeltelers. “Het project heeft de verwachtingen ingelost”, zegt Rony Neufkens, afdelingschef aankoop groenten van Colruyt Group. De samenwerking wordt nu uitgebreid tot 16 telers. “Tijdens de voorbije testperiode waren de aardappelen verkrijgbaar in 78 Colruyt-winkels. Gezien de positieve resultaten werd er beslist om ze dit seizoen aan te bieden in alle Belgische vestigingen van Colruyt en OKay, of ruim 370 winkels in totaal.”

Sinds half september kunnen klanten van Colruyt en OKay aardappelen vinden die het resultaat zijn van een hecht partnership tussen 16 lokale telers en Colruyt Group. “Het gaat om Boni Selection Friet en Everyday Zachtkokend in zakjes van 5 kg”, legt Rony Neufkens, afdelingschef aankoop groenten van Colruyt Group, uit. “De nieuwe aardappeloogst is de bekroning van een testproject dat vorig jaar werd opgezet.” Met dat project wou de warenhuisketen een constantere kwaliteit aanbieden, de telers een stabiele prijs garanderen en het aardappelseizoen in België verlengen.

Het proefproject van vorig jaar heeft de verwachtingen dus ingelost. “Nochtans was 2017-2018 een bijzonder moeilijk seizoen, deels door het warme weer en deels door het overaanbod”, zegt Rony Neufkens. “Samen zijn we erin geslaagd om het seizoen van de Belgische aardappel met een maand te verlengen, vooraleer over te schakelen op ingevoerde aardappelen. Bovendien hebben we onze negen partners-leveranciers ook een stabiele prijs kunnen garanderen.”

Wat de impact van de droogte op dit project zal zijn, valt nog af te wachten. “De droogte is een algemeen probleem en een sterke uitdaging. “Blijven communiceren zal belangrijk zijn, maar door onze nauwe samenwerking met de telers zie ik daar geen probleem. Door elkaar te helpen is de samenwerking er alleen maar sterker op geworden.”

Tijdens de voorbije testperiode waren de aardappelen verkrijgbaar in 78 Colruyt-winkels. Gezien de positieve resultaten werd er beslist om ze dit seizoen aan te bieden in alle Belgische vestigingen van Colruyt en OKay, of ruim 370 winkels in totaal. “Om dat waar te maken, hebben er zich dit jaar nog eens zeven telers bij het project aangesloten, dat brengt het totaal op 16”, zegt Rony Neufkens. De vroege aardappelen zijn tussen maart en mei gepoot in zand/zandleemgronden in West- en Oost-Vlaanderen, terwijl de late variëteiten gepoot werden in zandleem/leemgronden in Wallonië. De teelt wordt nauwgezet opgevolgd door gespecialiseerde teeltbegeleiders.

“In deze ‘verkorte’ keten zijn de voordelen en de risico’s fair verdeeld”, zegt Rony Neufkens. “Wij hebben een continue aanvoer van dezelfde variëteiten aardappelen en de producenten krijgen een correcte, vaste prijs voor hun product. Bovendien willen we voor langere termijn een samenwerking aangaan.”

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Colruyt Group

Volg VILT ook via