Communicatieplatform moet voedselverspilling tegengaan

Een nieuw online platform moet de strijd tegen voedselverspilling een boost geven door het delen van informatie tussen verschillende belanghebbende organisaties. Het platform dat de naam Global Community of Practice on Food Loss Reduction kreeg, zal beschikken over online databanken, discussiefora en online leermodules. Het initiatief werd gelanceerd in Rome door drie VN-agentschappen: de Wereldvoedsel- en landbouworganisatie, het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling en het Wereldvoedselprogramma.
28 oktober 2014  – Laatste update 14 september 2020 14:28
Lees meer over:

Een nieuw online platform moet de strijd tegen voedselverspilling een boost geven door het delen van informatie tussen verschillende belanghebbende organisaties. Het platform dat de naam Global Community of Practice on Food Loss Reduction kreeg, zal beschikken over online databanken, discussiefora en online leermodules. Het initiatief werd gelanceerd in Rome door drie VN-agentschappen: de Wereldvoedsel- en landbouworganisatie, het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling en het Wereldvoedselprogramma.

Pogingen om voedselverlies en -verspilling tegen te gaan moeten een nieuwe boost krijgen door een nieuw online platform dat voor het eerst een waaier aan bronnen samenbrengt, en waarlangs alle belanghebbende organisaties ervaringen en praktijktips kunnen uitwisselen. Het platform kreeg de naam Global Community of Practice on Food Loss Reduction, en is een gezamenlijk initiatief van drie VN-agentschappen uit Rome.

Het communicatieplatform wil een globaal referentiepunt worden dat het delen van informatie vergemakkelijkt en linken legt tussen belanghebbende organisaties uit zowel de publieke als privésector. Het platform moet hen helpen om op de hoogte te blijven van relevante informatie en acties, en geeft hen toegang tot online bibliotheken, databanken en sociale netwerken. Daarbovenop zullen ook enkele online leermodules beschikbaar zijn over oogst-management en kan er gediscussieerd worden op de fora. De eerste discussie hierop betrof voedselverlies in de keten van maïs.

Die gedeelde kennis moet ook vooral kleinschalige landbouwers helpen om hun voedselverlies te beperken. Vicevoorzitter van de internationale Voedsel- en landbouworganisatie Michel Mordasini benadrukte namelijk het belang van landbouwers zelf bij het reduceren van voedselverlies maar merkte op dat die kleinschalige landbouwers vaak niet over de nodige technologieën beschikken om dit te verwezenlijken, en dat het platform kan bijdragen in de doorstroom van de nodige kennis.

Ook Ramiro Lopes da Silva, assistent-voorzitter van het Wereldvoedselprogramma, verwelkomt het initiatief en verwees naar een project van zijn eigen organisatie om verlies na de oogst met 70 procent te reduceren en dat al 16.000 kleinschalige landbouwers in Uganda bereikt had. “We kijken er naar uit om onze ervaringen en praktijktips te delen met organisaties die hetzelfde doel beogen”, aldus da Silva.

Cijfers maken duidelijk dat de strijd tegen voedselverlies die extra boost kan gebruiken. Grofweg geschat raakt ongeveer 30 procent van ons voedsel verspild of verloren. Dat komt neer op 1.300 miljoen ton voedsel, goed om 2000 miljoen mensen te voeden. Vandaag hebben echter nog 800 miljoen mensen honger. De Wereldvoedsel- en landbouworganisatie wil dat probleem alvast bij de bron aanpakken: “Voedselverspilling tegengaan door geen overvloed te creëren, moet onze eerste prioriteit zijn”.

Beeld: Flickr - JBloom

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek