Consument ervaart niet de prijsvolaliteit bij de boer

Sinds 2000 stegen de voedselprijzen voor de consument met 28 procent terwijl landbouwers hun opbrengstprijzen maar met 19 procent zagen toenemen. Drie decennia lang al stijgen de consumptieprijzen sneller dan de producentenprijzen. Dat komt tot uitdrukking in de macro-economische rekeningen van de landbouwsector. In de nieuwe brochure ‘Kerncijfers Landbouw’ merkt de FOD Economie ook op dat de landbouwsector al drie jaar op rij (2013-2014-2015) zijn productiewaarde ziet dalen. Schommelingen van jaar tot jaar niet te na gesproken, ging de netto toegevoegde waarde de laatste tien jaar in dalende lijn.
22 juli 2016  – Laatste update 14 september 2020 14:36
Lees meer over:

Sinds 2000 stegen de voedselprijzen voor de consument met 28 procent terwijl landbouwers hun opbrengstprijzen maar met 19 procent zagen toenemen. Drie decennia lang al stijgen de consumptieprijzen sneller dan de producentenprijzen. Dat komt tot uitdrukking in de macro-economische rekeningen van de landbouwsector. In de nieuwe brochure ‘Kerncijfers Landbouw’ merkt de FOD Economie ook op dat de landbouwsector al drie jaar op rij (2013-2014-2015) zijn productiewaarde ziet dalen. Schommelingen van jaar tot jaar niet te na gesproken, ging de netto toegevoegde waarde de laatste tien jaar in dalende lijn.

De brochure ‘Kerncijfers landbouw 2016’ biedt inzicht in de situatie en recente evoluties van de landbouw in ruime zin. Halverwege de brochure valt ons oog op een grafiek die de afzetprijsindex van de landbouw afzet tegen de consumptieprijsindex. Tussen midden 2013 en midden 2014 daalde de afzetprijsindex van de landbouw, en kwam hij opnieuw onder het percentage van de consumptieprijsindex uit, waarbij 2010 dienstdoet als referentiejaar.

Het overzicht van 2009 tot nu toont dat producenten het hoofd moeten bieden aan grote schommelingen aan opbrengstenzijde. De consument weet zijn voedingswaren heel stabiel geprijsd, maar moet zijn portefeuille wel iets verder opentrekken dan in 2009. De consumptieprijsindex vertoont een duidelijk stijgende lijn met een prijsniveau dat nu ongeveer 15 procent hoger ligt dan zes jaar geleden. Deze index is een maat voor de levensduurte en weerspiegelt niet alleen de prijs van voeding maar van een hele korf vol goederen en diensten.

Sinds 2014 ontlopen de consumptieprijsindex en de afzetprijsindex van de landbouw elkaar doordat die laatste in het najaar een klap kreeg als gevolg van de Rusland-boycot waarvan de prijzen nog altijd niet hersteld zijn. Met 2010 als referentiejaar prijst de FOD Economie landbouwproducten à 122 procent in 2013 en nog amper 91 procent in maart 2016. We zouden de productcategorieën kunnen opsommen die rake klappen kregen maar dat zijn ze vrijwel allemaal. Omgekeerd meegeven van welke landbouwproducten de prijs min of meer standhoudt, lijkt daarom zinvoller: eieren, gevogelte, vleesvee en de groenten die onder glas geteeld worden.

De FOD Economie publiceert in de brochure ook grafieken die de prijs van een varkens- of rundveekarkas afzetten ten opzichte van de voederkost. Deze eenvoudige grafische voorstellingen laten toe om in een oogopslag de conjunctuur in een sector juist in te schatten. De analyses en studies over de winstgevendheid en marktwerking van landbouwsectoren, zoals uitgewerkt door de FOD Economie, voeden de dialoog binnen het ketenoverleg van de agrovoedingsindustrie.

In de varkenssector zijn de karkasprijzen sinds 2006 minder snel geëvolueerd dan de voederkosten. De ratio tussen de twee geeft een beeld van de evolutie van de brutomarge in de varkenshouderij. In de laatste tien jaar is er ook een verslechtering van de financiële situatie op vleesveebedrijven waar te nemen. De recente geschiedenis van de melkveehouderij is er één van zeer sterke prijsschommelingen. Sinds eind 2014 wordt de sector opnieuw geconfronteerd met een voortdurende dalende trend van de melkprijs.

Meer info: Kerncijfers landbouw 2016

Beeld: Loonwerk Defour

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek