nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.01.2017 "Correct gebruikte houtkachel is wel milieuvriendelijk"

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) hanteert sinds kort een stookadvies op dagen dat er veel fijn stof in de lucht zit: hout stoken als bijverwarming of voor de gezelligheid wordt dan afgeraden. Houtverbranding is in Vlaanderen verantwoordelijk voor 35 procent van de totale uitstoot van fijn stof. “Toch is een houtkachel bij correct gebruik een uitstekend milieuvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen”, zo betogen de Oost-Vlaamse bosgroepen. 

Wanneer de luchtkwaliteit slecht is en er veel fijn stof in de lucht zit, adviseert de Vlaamse Milieumaatschappij om geen hout te stoken. “Soms lijkt het wel alsof de Vlaamse overheid een heksenjacht begonnen is tegen de eigenaars van houtkachels, en met uitbreiding ook de boseigenaars en houtverkopers”, aldus de Oost-Vlaamse bosgroepen, vzw’s die de private boseigenaars ondersteunen bij het beheer van hun bos.

“Hout stoken kan ongezond zijn, als je op een mistige, windstille dag vervuild, vochtig en uitheems hout in een oude, slecht geventileerde kachel steekt”, aldus de bosgroepen. “Maar tegenwoordig is het perfect mogelijk om te verwarmen op hout zonder te vervuilen. Als je gebruik maakt van duurzaam, lokaal en gedroogd hout is het een gezonde en groene brandstof. En met een geschikte kachel met een hoog rendement, kan je de uitstoot van fijn stof zo laag mogelijk houden. Verstandig stoken is dus de boodschap.”

In dezelfde discussie rond luchtkwaliteit liet vervoersmaatschappij De Lijn vorige week weten dat ze enkele oudere bussen die meer vervuilen, zal inzetten in plattelandsgemeenten nu die in Antwerpen niet meer toegelaten zijn. Te gek voor woorden, zo reageerde Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten meteen, en daar sluit Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker zich bij aan. “Het platteland is niet de vuilbak van de stad”, zo klinkt het fel. “Ons Vlaams platteland dient niet om de restjes van de stad, die daar niet goed genoeg meer bevonden worden, op te vangen.”

De Becker meent een patroon te ontwaren: “Deze uitschuiver van De Lijn is jammer genoeg een symptoom van een stroming in Vlaanderen waarbij men de schuld van alle problemen tracht af te wentelen op het platteland en zijn bewoners. Denken we maar aan de uitspraken dat plattelandsbewoners ‘wegen’ op onze ruimte, dat plattelandsbewoners meer moeten betalen voor infrastructuur, energie, voorzieningen…”

“Het lijkt er steeds meer op dat mensen op het platteland zich moeten schamen omdat ze op het platteland werken en wonen”, zo gaat ze verder. “Voor mij en voor onze Landelijke Gilden is dit onaanvaardbaar. Het Vlaamse platteland verdient erkenning en waardering, net zoals de steden hier in Vlaanderen. Samen moeten we problemen van deze tijd aanpakken. Laat ons niet vervallen tot een debat stad tegen platteland, want daar geraken we geen stap mee verder.” 

Bron: eigen verslaggeving/Boer&Tuinder

Volg VILT ook via