nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

27.02.2017 Crisis is nog niet uitgezweet op melkveebedrijven

In de Vlaamse zuivelbarometer die bijgehouden wordt door de landbouwadministratie is het zichtbaar dat de melkprijs zich stevig herpakt heeft in de laatste maanden van 2016. In december werd er per liter melk gemiddeld 36 eurocent uitbetaald. Dat maakt echter de verliezen van de voorbije periode nog niet goed. De zuivelbarometer laat dat goed zien: het actueel bruto saldo stijgt fors maar het voortschrijdend bruto saldo blijft op een zeer laag niveau hangen.

In een interview met de voorzitter van zuivelcoöperatie Milcobel schreven we reeds dat de melkveehouderij een erg donkere periode achter de rug heeft. Ook de Vlaamse zuivelbarometer toont dat melkveehouders opnieuw wat ademruimte krijgen. De stijging van de melkprijs leidt in het laatste kwartaal van 2016 tot een forse toename van de index van het actueel bruto saldo, van 49 naar 93. Het actueel bruto saldo is een indicatie van de actuele economische situatie.

Het voortschrijdend bruto saldo laat voorzichtig het absolute dieptepunt achter zich, maar blijft met een index van 57 ten opzichte van de referentieperiode nog steeds op een zeer laag niveau hangen. Experts vinden de vooruitzichten op korte termijn gunstig, maar op lange termijn blijft de toekomst onzeker. De melkprijs heeft zich hersteld maar de opbrengsten uit nuchtere kalveren en reforme melkkoeien dalen verder. De variabele kosten blijven constant.

Meer info: Vlaamse zuivelbarometer

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via