nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.08.2017 Cubaanse boeren kreunen onder uitzonderlijke droogte

Cuba kent één van de droogste jaren uit zijn geschiedenis. Omdat het Caraïbische eiland tijdens het voorbije decennium al meermaals werd getroffen door uitzonderlijke droogte werken het World Food Programme (WFP), United Nations Development Programme (UNDP) met middelen van European Civil Protection and Humanitarion Aid Operations (ECHO) een actieprogramma uit dat moet leiden tot een beter waterbeheer. “Als het regent vergeten we de droogte, maar we moeten precies het omgekeerde doen”, zo klinkt het bij de Cubaanse deelnemende boeren. 

Heel wat Cubaanse boeren zitten dit jaar met de handen in het haar: het eiland beleeft de ergste droogte uit zijn geschiedenis. In een land waar het autoritaire gezag decennialang niet investeerde in de modernisering van de landbouwsector en het aartsmoeilijk is om toegang te krijgen tot voldoende krediet zoeken heel wat landbouwers hun toevlucht tot internationale hulpprogramma’s. Die krijgen de laatste jaren steeds meer voet aan grond in Cuba.

Eén van die programma’s wil samen met boeren nadenken over efficiënt en duurzaam waterbeheer, wat meer dan ooit aan de orde is nu het land geconfronteerd wordt met uitzonderlijke droogte. Het project wordt gedragen door verschillende internationale organisaties, zoals UNDP, ECHO en WFP, in samenwerking met verschillende Cubaanse ministeries. Bedoeling is om goede praktijken inzake waterbeheer beter te laten circuleren en om de doorstroming van informatie te optimaliseren. 

In totaal zullen op termijn meer dan 20.000 producenten van 40 landbouwcoöperatieven en meer dan 1.000 lokale beleidsmakers de resultaten van het onderzoek kunnen benutten, aldus WFP. Aan het hele proces werken meer dan 250 experts mee. Uiteindelijk moet het project direct en indirect voordeel opleveren voor meer dan een miljoen mensen, in de eerste plaats de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. 

Bron: WFP

Volg VILT ook via