nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.05.2016 De flexitariër wordt een talrijke soort

Zestien procent van de Vlamingen eet minstens drie keer per week vegetarisch. Daarmee scoort Vlaanderen hoger dan Wallonië, maar lager dan de Brusselaars. In de hoofdstad eet 19,5 procent minstens drie keer per week een maaltijd zonder vlees of vis. Ook in Gent eet men minder vlees en vis dan gemiddeld. Vijf procent van de bevolking is er strikt vegetariër, tegenover twee procent in het hele land. Dat blijkt uit cijfers van studiebureau iVox, dat in opdracht van EVA een steekproef deed bij 2.200 Belgen.

Voor de eerste keer werd via de iVox-studie onderzocht hoe vaak en waarom mensen vegetarisch eten. “We hadden al wel wat cijfers uit Vlaanderen, maar konden niet vergelijken met Wallonië en wisten ook niet hoe binnen Vlaanderen de steden zich verhielden tot het platteland”, zegt Fien Louwagie van EVA, de organisatie die plantaardig eten promoot en die de opdracht gaf voor het onderzoek. “De resultaten zijn voor ons vooral een aanmoediging. Onze doelgroep, de Vlamingen en Brusselaars, zijn in de jongste jaren beduidend meer vegetarisch gaan eten.”

Belangrijkste conclusie uit de studie lijkt dat het aantal vegetariërs in Vlaanderen niet beduidend steeg, maar dat sinds 2013 het aantal zogenaamde flexitariërs – consumenten die vlees en vis af en toe bewust links laten liggen – op drie jaar verdubbelde, van vijf naar meer dan tien procent. Het aantal Vlamingen dat dagelijks vlees of vis eet, is met zes procent gedaald. “We stellen bovendien vast dat het zin heeft als de overheid vegetarische maaltijden stimuleert: Gent en Brussel, de steden die goed scoren in ons onderzoek, zijn ook de steden waar het bestuur een zetje geeft aan de campagne Donderdag Veggiedag”, aldus Louwagie.

In Wallonië is vegetarisch eten minder mainstream. Nog geen zes procent van de bevolking is er deeltijds vegetariër. “Onze Waalse landgenoten denken nog vaker dat een vegetarische maaltijd geen volwaardige maaltijd is, dat vegetarisch eten niet gezond is, of dat het saai is”, aldus Louwagie. “En er zijn meer Walen die er gewoon geen interesse voor hebben. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat er in Wallonië nog niet zoveel sensibilisering is geweest over plantaardig eten. En ik vermoed dat Wallonië ook meer beïnvloed is door de Franse eetcultuur, waar vlees nog erg belangrijk is.”

De voornaamste reden waarom Belgen naar eigen zeggen vegetarisch eten, is hun gezondheid. Op de tweede plaats komen het milieu en het klimaat. Dierenwelzijn staat op nummer drie, samen met het plezier nieuwe smaken te leren kennen. Wat Belgen vooral tegenhoudt, is desinteresse, gevolgd door vrees voor de smaak en voor het prijskaartje van een vegetarische maaltijd. 

Bron: De Standaard

Beeld: EVA

Volg VILT ook via