nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.08.2017 De Morgen ontdekt dat proseccohype een keerzijde heeft

De proseccohype heeft de landbouwers in de Italiaanse regio Veneto geen windeieren gelegd, maar het succes heeft ook een keerzijde. In de regio worden steeds meer druiven verbouwd, zoveel dat inwoners zich eraan beginnen ergeren. De Morgen geeft het woord aan een lid van een actiecomité dat ageert tegen de “destructieve gevolgen” van wijnbouw voor het landschap. In het proseccogebied worden bijna twee keer zoveel pesticiden gebruikt als in de rest van Italië, aldus een overheidsrapport uit 2014. Ook is het aantal landverschuivingen toegenomen sinds bossen plaatsmaakten voor de eindeloze rijen wijnranken, die inmiddels tot aan de Sloveense grens reiken.

In heel Europa wordt inmiddels een kwart meer prosecco verkocht dan de ooit onverslaanbaar geachte champagne. Alleen heeft die ongebreidelde populariteit een enorme weerslag op de regio, zegt Gianluigi Salvador van het Comité Pure Heuvels. In de regio Veneto, waar de bubbelwijn vandaan komt, zijn bossen verdwenen om plaats te maken voor wijngaarden. Prosecco is een bubbelwijn die tot eind jaren ‘90 op ongeveer 4.000 hectare werd verbouwd door een paar honderd familiebedrijven. Nu, nauwelijks 20 jaar later, bewerken in totaal 13.500 proseccoboeren ruim 40.000 hectare. Salvador hekelt het grote pesticidengebruik dat gepaard gaat met de teelt van druiven.

De populariteit heeft ook zijn weerslag op de kwaliteit van de bubbelwijn zelf, zegt wijnproducent Luca Ferrara. Lange tijd werd prosecco slechts verbouwd in de kalkrijke heuvels rondom Valdobbiadene, een strook van zo'n 30 kilometer ten noorden van Venetië waar de nachten koeler zijn en er 's ochtends geen condens op de druiven zit. Toen werden de druiven ook nog allemaal met de hand geplukt, terwijl er nu oogstmachines ingezet worden om te kunnen beantwoorden aan de enorme vraag. In een poging de wildgroei aan nieuwe bedrijven tegen te gaan, werden nieuwe regels in het leven geroepen. Enkel bubbelwijnen uit de regio's Veneto en het aanpalende Friuli-Venezia Giulia mogen sindsdien prosecco heten. Het onvoorziene gevolg was dat de groei van de sector zich voortzette binnen die regio. Sinds 2008 verdubbelde het aantal wijngaarden.

In 2016 produceerden de wijnboeren uit Veneto meer dan een half miljard flessen, een aantal dat 20 procent hoger lag dan in 2015 terwijl er de jaren voordien reeds gelijkaardige groeicijfers behaald werden. Zelfs wijnjaar 2017, waarvan de oogst volgende week begint, koerst af op een recordproductie voor de proseccostreek. Dat terwijl wijnboeren in de rest van Italië rekening houden met de slechtste oogst van de afgelopen 70 jaar vanwege de almaar aanhoudende droogte.

"Je kunt inderdaad stellen dat het ietwat uit de hand is gelopen", zegt voorzitter Innocente Nardi van de vereniging prosecco DOCG. "Ik herinner mij nog dat prosecco bekendstond als een minderwaardige wijn die alleen hier in de streek werd gedronken. Dat begon te veranderen toen naar Duitsland geëmigreerde Italianen prosecco begonnen te schenken in hun pizzeria's", zegt hij. Zij merkten al snel dat de relatief goedkope wijn met slechts 11 procent alcohol gemakkelijk weg te klokken was voor mensen die niet bijzonder veel van wijn hielden. Inmiddels zijn vooral de Britten grootgebruikers. Het eiland is goed voor driekwart van de Europese consumptie van wat zij Poor Man's Champagne noemen.

Bron: De Morgen

Volg VILT ook via