"De Standaard brengt van de pot gerukte desinformatie"

Met de titel ‘Red het klimaat, eet geen biefstuk’ op de voorpagina heeft De Standaard zich de woede van Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker op de hals gehaald. “Deze zogenaamde kwaliteitskrant vond het weer eens nodig om rundvlees met één oneliner aan de schandpaal te nagelen door een staaltje van de pot gerukte desinformatie de wereld in te sturen”, klinkt het. De Becker noemt het “eigenlijk lachwekkend dat een journalist zoiets durft neer te pennen, ware het niet dat door deze uitspraak een volledige sector onterecht in een slecht daglicht wordt gesteld”.
22 februari 2017  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:39

Met de titel ‘Red het klimaat, eet geen biefstuk’ op de voorpagina heeft De Standaard zich de woede van Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker op de hals gehaald. “Deze zogenaamde kwaliteitskrant vond het weer eens nodig om rundvlees met één oneliner aan de schandpaal te nagelen door een staaltje van de pot gerukte desinformatie de wereld in te sturen”, klinkt het. De Becker noemt het “eigenlijk lachwekkend dat een journalist zoiets durft neer te pennen, ware het niet dat door deze uitspraak een volledige sector onterecht in een slecht daglicht wordt gesteld”.

In de reeks ‘2030 is nu’ onderzoekt De Standaard dit jaar welke maatregelen genomen moeten worden, willen we de klimaatdoelstellingen van 2030 halen. Nadat het thema luchtvervuiling al aan bod kwam, is het nu de beurt aan landbouw. De conclusie van journaliste Inge Ghijs is daarbij dat we minder vlees en ander vlees moeten eten. Ze wijst daarbij op de eindigheid van technologische verbeteringen die de veehouderij kan doorvoeren om de uitstoot van broeikasgassen terug te schroeven. Anderzijds benadrukt ze ook dat de klimaatimpact van rundvlees ruim vier keer hoger ligt dan die van varkensvlees en bijna zeven keer zo hoog als die van kippenvlees.

Op de voorpagina van de krant wordt die conclusie herleid tot de titel ‘Red het klimaat, eet geen biefstuk’. Een oneliner die de voorzitter van Boerenbond in haar pen deed kruipen. Sonja De Becker wijst er in haar voorwoord aan de leden op dat de Vlaamse landbouw erin slaagde om de uitstoot van broeikasgassen sinds 1990 met 26 procent terug te dringen zodat het aandeel nu nog maar acht procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in Vlaanderen bedraagt. “Als je enkel de veehouderij neemt, gaat het slechts over vijf procent van de Vlaamse uitstoot. En dan wordt de opslag van koolstof in graslanden nog niet in rekening gebracht.”

De voorzitter vindt het dan ook onwaarschijnlijk dat iemand die deze cijfers op een rij zet in een artikel, daar de conclusie aan verbindt dat je door geen biefstuk meer te eten, het klimaat redt. “Moest het niet een volledige sector onterecht in een slecht daglicht stellen en alle gedane inspanningen in één pennentrek naar de vuilbak verwijzen, het zou nog lachwekkend zijn dat een journalist zoiets durft neer te pennen”, reageert De Becker bitter.

“Boerenbond erkent dat we kritisch moeten nadenken over onze vleesconsumptie. Dat we onze uitstoot verder moeten blijven verminderen, erkennen we ook. We nemen daar trouwens de handschoen voor op door onze bedrijfsvoeringen voortdurend aan te passen en in te zetten op gericht onderzoek. Dat hebben we de voorbije decennia gedaan en Boerenbond draagt financieel bij aan dit onderzoek”, staat te lezen in Boer&Tuinder. Voor de voorzitter is het dan ook duidelijk dat een journalist die eraan twijfelt of er nog vooruitgang kan geboekt worden door onderzoek, de sector gewoonweg geen kans wil geven en een afbouw van de veestapel als enige doelstelling voor ogen houdt. “Benieuwd wat andere economische sectoren zouden vinden van zo’n stelling”, voegt de voorzitter er fijntjes aan toe.

“Hoewel transport verantwoordelijk is voor 19 procent van de Vlaamse uitstoot, zoals we deze week ook lazen in diezelfde kwaliteitskrant, durft men een kop als ‘Red het klimaat, verbied de auto’ waarschijnlijk niet aan. Maar dat men dan tenminste de informatie geeft die gekaderd is in het totale plaatje. Zo ziet de lezer snel de relativiteit van de invloed die (rund)vlees heeft op de uitstoot van broeikasgassen en dus op het klimaat”, aldus De Becker. Ze wijst er nog op dat een pleidooi voor het eten van meer lokaal geproduceerd vlees in het artikel ook op zijn plaats was geweest. “Want door lokaal geproduceerd vlees te eten, zorg je wel voor een halvering van de broeikasgasuitstoot. Maar die boodschap is vermoedelijk niet controversieel genoeg om als kop te gebruiken.”

De Becker kreeg steun van federaal landbouwminister Willy Borsus in haar pleidooi voor meer evenwicht in het debat over vleesconsumptie. “We moeten loskomen van onze vooroordelen over vlees. Vlees is een lokaal en gezond levensmiddel dat nutritionele voordelen heeft en dat milieuvriendelijk kan zijn. Het spreekt voor zich dat het met mate gegeten moet worden en met respect voor het dierenwelzijn moet geproduceerd worden. Maar dat betekent niet dat vlees per definitie van ons bord geweerd moet worden”, klinkt het in een persbericht.

Hij wijst er bovendien op dat de consument tegelijk oog kan hebben voor zijn ecologische voetafdruk en vlees kan eten als hij kiest voor lokaal geproduceerd vlees. “Het is duidelijk dat we moeten vermijden vlees te eten dat de planeet heeft rondgereisd”, zegt Borsus. Om die reden organiseerde de federale landbouwminister ook een rondetafel die de landbouwsector en de horeca samenbrengt. “De bedoeling is om Belgische restauranthouders nog meer aan te moedigen om lokaal vlees aan te bieden. Dit vlees kan, als het goed geproduceerd en goed bereid wordt, rivaliseren met het vlees van de meest gerenommeerde veerassen ter wereld.”

Bron: Boer&Tuinder / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek