nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.03.2018 "De vraag is of we straks nog boeren hebben"

Schrijfster Louise Fresco, verbonden aan de Universiteit Wageningen, zit niet om een straffe uitspraak verlegen, zeker niet als het gaat over landbouwsystemen en voedselproductie. In een interview met De Morgen laat ze haar licht schijnen over vleesconsumptie, 3D-geprinte maaltijden en de toekomst van de boerenstiel. “We gooien alle problemen van de voedselvoorziening over het hek van de boeren,” aldus Fresco, “terwijl hun inspanningen er zeker mogen zijn.” 

In een interview met De Morgen deelt Louise Fresco haar visie over een hele rits landbouw-gerelateerde vragen, stellingen en uitdagingen. Hoe ziet de toekomst van het platteland eruit? Fresco verwijst meteen naar de bedrijfsopvolging als grote bedreiging voor de sector. “Zullen we straks nog boeren hebben?,” klinkt het somber. "Intussen gooien we alle problemen van de voedselvoorziening over het hek van de boeren. Ze moeten innoveren, meer produceren, minder bestrijdingsmiddelen gebruiken, zorgen dat dieren en gewassen gezonder zijn. Dat hebben ze in veel opzichten goed gedaan, toch is hun imago niet verbeterd.”

Daarom pleit Fresco voor een breed internationaal voedselakkoord, vergelijkbaar met het klimaatakkoord van Parijs, waarin is vastgelegd wie waarvoor verantwoordelijk is. “Nu stelt de consument steeds hogere eisen, heeft de handel een groot deel van de productieketen in handen, holt de overheid er achteraan met steeds ingewikkelder regelgeving en zijn boeren in hoge mate slachtoffer”, aldus Fresco. “Dat moet beter kunnen."

Wat zal er over enkele decennia op het menu staan? “Dat hangt ervan af wie je bent en waar je woont”, voorspelt de Nederlandse. “In geavanceerde economieën zal voedsel sterk gepersonaliseerd zijn - aangepast aan de behoefte van de individuele consument. Voor een deel van de mensen zal voedsel uit de 3D-printer komen. Tegelijk zal in de midden- en hogere klasse waardering blijven voor het authentieke, voor voedsel waarvan je weet hoe en door wie het is geproduceerd. De band met een boer zal voor een deel van de mensen belangrijk blijven. Dat is geen tegenstelling, maar complementair: mensen maken gebruik van technologie en houden vast aan het authentieke.”

Wat met vlees en vis? “Dieren zijn essentieel voor de circulaire economie - ze zetten afval om in eiwitten. We zullen meer plantaardig afval gaan recyclen, vooral via kippen en varkens. Een deel van het vlees dat nu wordt verwerkt in vleeswaren zal worden vervangen door plantaardige eiwitten. Met behulp van een 3D-printer kun je het op vlees laten lijken. Het eten van vis, vooral uit aquacultuur, zal eerder toe- dan afnemen.” Fresco stelt wel voor om die kweekvis met insecten te voederen en gelooft ook sterk in algen en zeewieren als alternatieve eiwitbronnen.

Tenslotte over Afrika en precisielandbouw: “Afrika zal zichzelf kunnen voeden dankzij grootschalige landbouw”, is Fresco overtuigd. “In Afrika is nog land dat nu niet voor landbouw wordt gebruikt, terwijl het er wel geschikt voor is. Dat het nu niet veel oplevert, komt onder meer door gebrek aan irrigatie. Ten zuiden van de Sahara wordt hooguit 4 procent van het oppervlak geïrrigeerd. In China is dat 40 procent. Net als in andere delen van de wereld zal in Afrika de landbouw in 2050 voor een aanzienlijk deel gemechaniseerd en gerobotiseerd zijn. Het is een misverstand te denken dat het arbeidsoverschot in de landbouw terechtkomt.”

"Met behulp van sensoren en datasystemen zal de controle over de productie nauwkeuriger worden - dat zal leiden tot minder uitstoot, minder verliezen, betere houdbaarheid van gewassen”, predikt Fresco de digitale revolutie. “Je oogst op het juiste moment, als de gewassen zo zijn aangepast dat ze tegelijk rijpen. Met behulp van drones zal je zien wanneer een gewas water of kunstmest nodig heeft. Mechanisering van arbeid is onvermijdelijk. In de hele wereld zal arbeid schaarser worden. Jonge generaties willen niet met een hark de harde grond bewerken of met hun voeten in een nat rijstveld staan. Je wordt nu vaak boer bij gebrek aan beter.” 

Bron: De Morgen

Volg VILT ook via