nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.07.2017 Denis Ducarme nieuwe federale landbouwminister

Nadat de Waalse christendemocraten een flinke maand geleden aangaven niet meer met de PS te willen regeren en zo Franstalig België en Brussel in een politieke crisis stortten, kondigden Olivier Chastel (MR) en Benoît Lutgen (cdH) aan dat ze een politiek akkoord hebben om de huidige regeerperiode vol te maken. Opvallende transfer: federaal landbouwminister Willy Borsus (MR) vervangt Paul Magnette (PS) als minister-president van de Waalse regering. In de federale regering zal Denis Ducarme (MR) zich voortaan ontfermen over de landbouwportefeuille. 

Terwijl de politieke crisis in Brussel voortduurt en er ook nog steeds geen oplossing is voor de regering van de Franstalige Gemeenschap was er wel witte rook boven het Waals parlement in Namen, waar Chastel en Lutgen bevestigden wat al langer in de lucht hing: samen vormen ze de nieuwe meerderheidscoalitie. Omdat de PS zo uit de Waalse regering tuimelt, kwamen er verschillende zitjes vrij, onder meer dat van minister-president Paul Magnette. Landbouwminister voor MR, Willy Borsus, zal zijn plaats innemen, zo blijkt nu.

In Wallonië wil Borsus werk maken van meer jobs, de ontwikkeling van Waalse bedrijven met een bijzondere aandacht voor kmo’s, opleidingen die beter aansluiten bij de arbeidsmarkt en de activering van werklozen. Borsus streeft daarnaast naar een betere verstandhouding met het federale niveau en zal daarvoor investeren in een goede werking van het Overlegcomité. "Dat was in het verleden te vaak een comité van de confrontatie, terwijl het een plaats voor dialoog is", zei de MR-politicus. "Ik wil investeren in het comité en een meerwaarde bieden met maatregelen die het Waals Gewest vleugels kunnen geven."

Borsus zat tot nu toe in de federale regering, waar hij minister was van Middenstand, Zelfstandigen, Kmo's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie. Hij vormt een nieuwe Waalse ploeg met drie ministers van MR en drie van cdH. René Collin blijft landbouwminister. De opvolger van Borsus is Denis Ducarme, tot op heden fractielader voor MR in de Kamer. Ducarme werd geboren in Watermaal-Bosvoorde maar bouwde zijn politieke carrière uit vanuit Henegouwen. De voorbije jaren profileerde hij zich vooral op thema’s als veiligheid, migratie en werkgelegenheid. 

Bron: Belga/De Standaard

Volg VILT ook via