nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.10.2017 Dierenrechtenorganisatie GAIA blaast 25 kaarsjes uit

Al 25 jaar lang strijdt dierenrechtenorganisatie GAIA tegen onnodig dierenleed. Van een verbod op de handel in zeehondenproducten en op straatpaardenkoersen tot het verdwijnen van kooi-eieren uit de winkelrekken en het verbod op onverdoofd slachten: in verschillende interviews en een documentaire blikt stichter en voorzitter Michel Vandenbosch uitgebreid terug op een kwarteeuw GAIA. “Bij het grote publiek is de perceptie veranderd toen ik op de veemarkt van Anderlecht voor het oog van de tv-camera's bewusteloos ben geslagen en in een ambulance afgevoerd”, aldus Vandenbosch. 

Door ontelbare mediagenieke protestacties behoeven GAIA en haar voorzitter Michel Vandenbosch geen introductie meer. De organisatie bestaat op 8 oktober exact 25 jaar en viert dat onder meer met een documentaire die het tumultueuze parcours van de afgelopen kwarteeuw in beeld brengt. Ook in De Morgen blikt Vandenbosch uitgebreid terug. Hij heeft het onder meer over de eerste grote verwezenlijking: het verbod op de straatpaardenkoersen in 1995 en het verbod op de verkoop van paarden, honden en katten op openbare markten.

"Wij werden zwartgemaakt tot en met”, herinnert Vandenbosch zich over de beginjaren. “Kerk en Leven omschreef ons zelfs als 'het grootste gevaar voor de joods-christelijke samenleving sinds de Russische revolutie’. Bij het grote publiek is de perceptie veranderd toen ik op de veemarkt van Anderlecht voor het oog van de tv-camera's bewusteloos ben geslagen en in een ambulance afgevoerd. Dat heeft voor een kentering gezorgd. Mensen beseften dat we niet overdreven, maar integendeel hard nodig zijn.”

“Tegelijk hebben wij toen ingezien dat het conflictmodel van GAIA aan zijn plafond zat”, legt Vandenbosch uit. “Als er ergens een schandaal aan het licht was gekomen, dan gingen wij het de mensen nog eens in hun gezicht zeggen. Met protestborden vatten we vreedzaam post op het erf van de betrokkenen. Natuurlijk krijg je dan een tweeloop in je gezicht - wij werden steevast vergast op geweld. Het heeft wel tot resultaten geleid: dierentuinen zijn gesloten, illegale fokkerijen opgedoekt. Maar het sop was de kool niet langer waard. We hadden gemerkt dat overleg ook tot duurzame resultaten leidde.”

Over de recente undercoverbeelden uit verschillende slachthuizen wil Vandenbosch nog het volgende kwijt: “Je kunt nog zo hard willen dat alle slachthuizen dicht moeten, feit is: je staat te roepen in de woestijn. Zolang mensen vlees willen eten, moeten er dieren gedood worden. Elke stap die hun welzijn kan doen toenemen, is meegenomen. Ik breek liever een lans voor in-vitrovlees, waar Richard Branson en Bill Gates onlangs nog 17 miljoen dollar in geïnvesteerd hebben.” Ook op een symposium van de Belgische associatie van vleeswetenschappen en -technologie BAMST eerder dit jaar toonde Vandenbosch zich grote voorstander van namaakvlees. 

“Vegetariërs gaan de wereld niet veranderen”, aldus nog Vandenbosch. “Flexitariërs wel, want die zijn groter in aantal, waardoor ze meer invloed hebben op de vraag naar vleesvervangers.” Gaan we ons over twintig jaar schamen over het feit dat we nu nog dieren doden om ze op te eten? “Het zal nog langer duren. Maar ik denk wel dat het doden van dieren hoe langer hoe meer problematisch zal worden - het zijn tenslotte kwetsbare wezens met een bewustzijn en met gevoelens. Vroeger werd je van vlees groot en sterk, vandaag wordt vlees steeds meer geassocieerd met de dood en wreedheid.” 

Bron: De Morgen / eigen verslaggeving

Beeld: GAIA

Volg VILT ook via