nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.03.2018 "Dit is het schandaal te veel"

“Het is nu echt wel genoeg geweest!” Het zijn de boze woorden van Sonja De Becker, voorzitter Boerenbond, en Michiel Deroo, vleesveehouder en voorzitter vleesveehouders Boerenbond, die zich in een open brief rechtstreeks tot de consument richten. “Verandering is nodig en ook jij kan daar als consument aan meehelpen”, zo klinkt het. Boerenbond vraagt het vertrouwen in Belgisch vlees “van topkwaliteit” en roept de consument op niet steeds naar het goedkoopste vlees te grijpen. “Veilig voedsel heeft een prijs.”

“Grootschalige vleesfraude in de slachthuis- en vleesverwerkende sector waarbij uit puur winstbejag gesjoemeld werd met ons voedsel”, zo vat Boerenbond het Veviba-dossier samen in een open brief aan de consument. “Wij waren verbijsterd en kwaad, samen met onze veehouders want zij worden nog maar eens onterecht meegesleurd in een schandaalsfeer waar zij niks mee te maken hebben”, zo klinkt het verbolgen. “Meer dan terecht waren ook jullie, onze consumenten, verontwaardigd. Voedselfraude is altijd en overal onaanvaardbaar.”

Boerenbond vraagt de consument zijn vleesconsumptie niet te minderen omwille van het schandaal, “want vlees vormt nog altijd een belangrijk onderdeel van een gevarieerd, evenwichtig dieet en ons Belgisch rundvlees is van topkwaliteit”. “Ik hoop en vraag jullie het vertrouwen in ons Belgisch vlees, en rundvlees in het bijzonder, niet te verliezen”, zo klinkt het. “Want dat zou tot gevolg hebben dat onze veehouders echt de rekening betalen van de scrupuleuze handelingen van andere schakels in de keten. Dat verdienen ze niet!”

Omdat dit “het schandaal te veel” is, roept Boerenbond de consument op om mee voor verandering te zorgen. “Een eerste stap is bewuster kopen in plaats van blindelings de dorpel van het grootwarenhuis plat te lopen”, zo klinkt het. “Verder niet zomaar uit automatisme naar het goedkoopste grijpen of de kar vlug overvol laden om nadien een deel weg te gooien. Kijk ook eens rond en denk na, neem je tijd, varieer, combineer, koop ingrediënten en bereid zelf eens meer. Hoe minder verwerkt en hoe minder verschillende behandelingen, hoe puurder en veiliger.”

“Stap ook eens de gewone slagerij/groentewinkel/bakkerij/hoevewinkel in je buurt of dorp binnen zodat je bewust niet de almacht geeft aan de grootwarenhuizen”, aldus nog Boerenbond. “Waardeer samen met ons – voedselproducenten - opnieuw datgene dat zo evident geworden is dat het bijna banaal is: ons dagelijks voedsel. Met een sterkere band tussen boer en consument zullen we er beiden wel bij varen. Wij zullen ons alvast elke dag opnieuw blijven inzetten om te zorgen dat jullie, consumenten, kunnen blijven genieten van een ruim aanbod aan kwaliteitsproducten.”

Eerder had vooritter De Becker in Terzake de slachthuizen en vleesverwerkende bedrijven nog opgeroepen om “een halt toe te roepen aan de malafide praktijken van sommige bedrijven in de sector.” Daarnaast scheelt er ook iets met de controles momenteel, zo vindt De Becker. “De controle is nu versnipperd over verschillende administraties: federaal, maar ook regionaal. En federaal zijn er dan nog eens verschillende instanties verantwoordelijk. Zij doen allemaal goed hun werk, maar er is geen enkele instelling die alle puzzelstukken bij elkaar legt. En net zo'n instantie zou sneller kunnen detecteren als er iets aan de hand is.” 

Bron: eigen verslaggeving / vrt.be

Volg VILT ook via