nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.06.2018 Drones bestuderen kwaliteit van nieuwe graanvariëteiten

In de continue zoektocht naar betere, snellere en meer betrouwbare systemen om graanvariëteiten te analyseren en beoordelen, slaat Groep AVEVE de handen in elkaar met de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). Dankzij de innovatieve toepassing MapEO kunnen ze dronetechnologie inzetten om de groei en evolutie van verschillende graangewassen te evalueren. "Het grote voordeel van deze innovatieve technologie is efficiëntie, objectiviteit en een beter inzicht in de groei van elke variëteit”, klinkt het bij AVEVE.

In november vorig jaar stuurden AVEVE en de Vlaamse Instelling voor Technologie (VITO) MapEO-drones de lucht in om zaaigraan te bestuderen. De drone volgt het groeiproces van de zaaigranen op het veld. Op verschillende tijdstippen tijdens het groeiseizoen en met verschillende camera’s vliegt de drone over de percelen om data, zoals de gezondheidsindex, over de gewassen te verzamelen. Deze data worden vervolgens verwerkt en geanalyseerd. Na het groeiseizoen bekijkt Groep AVEVE dan welke de beste en meest geschikte zaaigraanvariëteiten zijn om aan de boer voor te stellen.

“De dronetechnologie laat toe om steeds op een constante manier waarnemingen te doen”, aldus AVEVE. “De drones kunnen erg efficiënt en snel scores geven aan de gewassen voor bepaalde kenmerken. Dit proces moet anders manueel gebeuren en neemt zo heel wat tijd in beslag. Bovendien is een menselijke beoordeling niet altijd even objectief. De metingen van de drones zijn dat wel en bieden zo de mogelijkheid om nog betere en meer gefundeerde adviezen te geven aan de klanten.”

Landbouwers zullen nog dit jaar de eerste vruchten kunnen plukken van deze innovatie. Bij de volgende aankoop van zaaigraan bij AVEVE krijgen ze immers de garantie dat de aangeboden variëteiten de beste selectie heeft doorstaan. “Het uiteindelijke doel is om de professionele boer nog beter te helpen zijn rendement te verhogen”, klinkt het bij AVEVE.

Bekijk een korte reportage over het MapEO-project hier.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Volg VILT ook via