nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.08.2015 Droogte bedreigt Franse maïsoogst

Terwijl de Franse akkerbouwers zich dit voorjaar nog grote zorgen maakten over de graanoogst, is het nu de maïsoogst die de gemoederen beroert. Zowel de korrel- als de snijmaïs zien immers erg af door de hitte, schrijft Boerenbusiness. Volgens de Franse bank Crédit Agricole zou de korrelmaïsoogst in sommige gebieden tot 50 procent lager uitvallen. Graan en gerst blijven daarentegen prima presteren.

Niet de graan-, maar de maïsoogst baart de Franse akkerbouwers zorgen. Daar waar gevreesd werd voor een tegenvallende graanoogst door een droog en koud voorjaar lijkt van een minderoogst geen sprake meer. Graan en gerst – waarvan de oogst nog zo’n twee weken zal duren – presteren ondanks de droogte goed. Voor maïs lijkt dat veel minder het geval: zowel korrel- als snijmaïs hebben flink te lijden onder de aanhoudende hitte en droogte. Afhankelijk van het gebied komt de korrelmaïsopbrengst tot 50 procent lager uit, zo schat Crédit Agricole in.

“De maïsplanten staat nu volop in bloei en hebben water nodig”, zegt Xavier Cassedanne, productspecialist granen bij Crédit Agricole. Maar de droogte houdt aan. Vooral het oosten van Frankrijk kampt met een flink neerslagtekort. Het gaat om de gebieden Elzas, Bourgogne, Franche-Comté en het noorden van de regio Rhône-Alpes. Vooral niet-beregende percelen en gronden met een rotsbodem lijden onder de droogte. De vereniging van maïsproducenten schat de korrelmaïsopbrengst voor beregende percelen op min 30 procent en die van niet-beregende op min 50 procent.

Ook snijmaïs heeft onder de droogte te lijden. Veehouders proberen daarom meer granen in te kopen als vervanger voor maïs. Her en der worden percelen maïs al in zijn geheel opgegeven als niet oogstbaar. Tot overmaat van ramp is beregenen lang niet overal meer toegestaan als gevolg van de aanhoudende droogtes. Volgens Cassedanne hebben ook andere Europese landen af  te rekenen met lagere oogsten: “Ook Duitsland, Polen, Spanje en Italië kampen met droogte waardoor de maïsoogst daar lager zal uitvallen. De berichtgeving uit Roemenië en Oekraïne is miniem. Daarentegen is de prognose voor de Amerikaanse oogst naar boven bijgesteld. Na de zomer zal blijken hoeveel geld de hitte de Franse boeren zal kosten.”

Bron: Boerenbusiness

Beeld: Wikimedia Commons - Ex0artefact

Volg VILT ook via