Ducarme investeert zwaar in agrovoedingsonderzoek

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme maakt 875.000 euro vrij voor onderzoek naar voedselveiligheid en ziektes bij dieren en planten. De ministerraad heeft daarvoor vrijdag het licht op groen gezet. Het geld gaat naar zes onderzoeksprojecten. Drie daarvan focussen op de aanwezigheid van toxische stoffen in voeding. De andere drie projecten zoeken naar oplossingen voor ziektes bij planten en dieren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de rol van teken bij het overdragen van infectieziektes op herkauwers, zoals koeien.
19 maart 2019  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:49
Lees meer over:

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme maakt 875.000 euro vrij voor onderzoek naar voedselveiligheid en ziektes bij dieren en planten. De ministerraad heeft daarvoor vrijdag het licht op groen gezet. Het geld gaat naar zes onderzoeksprojecten. Drie daarvan focussen op de aanwezigheid van toxische stoffen in voeding. De andere drie projecten zoeken naar oplossingen voor ziektes bij planten en dieren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de rol van teken bij het overdragen van infectieziektes op herkauwers, zoals koeien.

De ministerraad keurde op voorstel van landbouwminister Ducarme 875.000 euro aan steun goed voor zes onderzoeksprojecten rond landbouw en voeding. Het onderzoek naar toxische stoffen in voeding gaat dan bijvoorbeeld om gechloreerde parraffines, die gebruikt worden voor het onderhoud van onder meer snijmachines en zo in onze voeding terechtkomen. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek kan niet uitsluiten dat die stoffen kankerverwekkend zijn.

Onderzoekers gaan zich ook verdiepen in de aanwezigheid van glycoalkaloïden, gifstoffen die van nature aanwezig zijn in aardappelen en andere planten die behoren tot de Nachtschadefamilie. Solanine en tomatine zijn twee voorbeelden van gifstoffen die voorkomen in respectievelijk aardappelen met groenverkleuring en onrijpe tomaten. Bij aardappelen is solanine de reden dat de consument het advies krijgt om aardappelen in het donker te bewaren. De aardappelrassen die tegenwoordig geteeld worden, hebben van nature al een lager solanine-gehalte. Minister Ducarme laat onderzoeken hoe scherp het probleem zich nog stelt, en welke factoren (licht, temperatuur, vochtigheid, ...) op solanine allemaal een invloed hebben.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek